Zastupnici osumnjičeni za curenje podataka

Preko podgoričke Euromarket banke obavljane koruptivne isplate u iznosu od oko 2,32 miliona (skupstina.me)

Crnogorsko državno tužilaštvo, Uprava policije i Uprava za spriječavanje pranja novca sumnjiče zastupnike u crnogorskom parlamentu i novinare da su objavili tajne podatke o aferi Telekom u kojoj se državne zvaničnike sumnjiči za korupciju.

Crnogorski mediji su objavili da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu kako bi otkrilo osobe koje su medijima dostavile tajne podatke o slučaju Telekom.

Crnogorsko državno tužilaštvo također se oglasilo i u saopćenju, te poručilo kako je riječ o kaznenom djelu.

“U dužem razdoblju, ti podaci bili su u posjedu nadležnih domaćih državnih tijela, o kojima javnost nije znala ništa sve dok ih nismo učinili dostupnim članovima anketnog odbora i odbora za sigurnost crnogorskog parlamenta”, navodi se u zajedničkom saopćenju tužilaštva, uprave za spriječavanje pranja novca i policije.

Proteklih dana su u javnost putem medija dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene parlamentarnim odborima, iako je cijeli slučaj strogo zatvoren za javnost.

Mađarski telekom

Objavljeno je da su američki istražitelji došli do podataka da su tokom 2005. godine preko podgoričke Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom, i to u iznosu od oko 2,32 miliona eura.

Prema navodima američkih istražitelja, jedan meksički državljanin otvorio je račun u aprilu 2005. godine u Euromarket banci na ime jedne kompanije, a na taj je račun mađarski telekom u maju iste godine 2005. godine uplatio novac.

Nakon pet dana, sav je taj novac u gotovini podigao jedan slovenski poduzetnik, a račun i kompanija su ugašeni.

Krajem prošle godine, Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica pristali su platiti kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši čelnici tih dviju kompanija potkupili državne zvaničnike u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađarski je telekom, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju crnogorske telekomunikacijske kompanije.

Predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić je najavu tužilaštva da će istražiti  ko je medijima dao “tajne podatke” okarakterisao kao napad na poslanike i proizvoljno licitiranje ko je mogao otkriti tajnu, prenose Vijesti. 

„Ako se željela utvrditi istina ko je dao tajne podatke medijima to se moglo jednostavno uraditi u komunikaciji između tužilaštva i medija“, kazao je Mandić televiziji Vijesti i dodao: „Ovako sumnjičenje 19 poslanika crnogorskog parlamenta koji se nalaze u Odboru za bezbjednost i Anketnom odboru da je neko od njih dao te podatke, a da istovremeno nema nikakve sumnje na činovnike VDT, Uprave policije ili neke međunarodne izvore koji su raspolagali ovim podacima za mene je potpuna glupost i jasna namjera da se žele kompromitovati poslanici.“

Poruka državnih organa da će parlamentu ubuduće selektivno dostavljati podatke je za predsjednika Anketnog odbora skandalozna.

„Sramota. Skandal. Mislim da bi najpoštenije i najodgovornije bilo da državni tužilac i direktor Uprave za spriječavanje pranja novca nakon ovog najnovijeg skandala podnesu ostavku“, poručio je Mandić.

Izvor: Agencije, Vijesti