Akcionari Agrobanke traže povrat imovine

Akcionari Agrobanke iz zemalja članica Evropske unije, kojima je u stečajnom postupku te banke iz Srbije oduzeta imovina u vrijednosti 70 miliona eura, traže od nove Vlade Srbije povrat imovine.

Slučaj Agrobanke dospio je u žižu javnosti kada je ustanovljeno da je davala milionske devizne kredite bez pokrića.

Dug od 300 miliona eura

U ovoj banci duže vrijeme su velikodušno davali kredite, bez prave provjere da li će novac biti i vraćen, tvrde ekonomisti. Dug se nagomilao i dostigao cifru od 300 miliona eura.

„Sa 20 odsto, država je najveći vlasnik banke, dok ostatak pripada kako domaćim tako i stranim akcionarima“, izvještava Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

Milan Ćulibrk, ekonomista, smatra:

„Samo se postavlja pitanje kako je sve to moglo da prođe, a da niko nije reagovao, a pre svega se tu misli na UO koji je bio zadužen za kontrolu IO i direktora banke, da svi ti krediti i sporni plasmani jednostavno prolaze tako kao da se daju krediti od dva dinara ne od nekoliko miliona evra“.

Iako Narodna banka Srbije kontroliše poslovanje svih banaka, guverner Dejan Šoškić kaže da će doživjeti lični poraz ako niko ne bude odgovarao za slučaj Agrobanke. Zapisnik o lošem radu dostavljen je policiji još prošle godine.

„To je banka koja je još 2002. mogla da bude zatvorena zajedno sa drugim starim bankama. Možda je dobro pitanje zašto je tada ostala u životu“, objašnjava Šoškić.

Država uložila 100 miliona 

Zbog gubitaka banka je prošle godine izgubila licencu za rad. Sada ima novi naziv i novog vlasnika. Da ne bi propala i tako izazvala finansijski krah u Srbiji, u Novu Agrobanku država je uložila blizu 100 miliona eura.

„Narodna banka Srbije je Agrobanci oduzela licencu za rad, da bi joj krajem maja ponovo dala dozvolu za poslovanje.

Nova Agrobanka, kako se sada zove, može da posluje na berzi, a novi vlasnik je Agencija za osiguranje depozita Srbije“, kaže Kostić.

Potraživanja od stare Agrobanke imaju i strani akcionari iz Evropske unije. Tvrde da nisu znali da banka posluje loše, jer su dobijali pozitivne izvještaje. Sada su na gubitku skoro 70 miliona eura.

Akcionari obmanjivani

Za brokera Nenada Gujančića, problem stare Agrobanke danas je upravo u tome što su akcionari obmanjivani.

„Samim tim možemo reći da su neki akcionari kupovali akcije na osnovu tih informacija bili prilično obmanuti iz prostog razloga što ta forma nije odgovarala sadašnjoj“, govori Gujaničić.

Slučaj Agrobanke, kako sada stvari stoje, završiće na Sudu.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio rješavanje afere u jednoj banci, ali nije precizirao koje. 

Izvor: Al Jazeera