Kosovo ostaje prioritet Evropske unije

Kosovo za EU i dalje predstavlja prioritet i ima jasnu evropsku perspektivu (AFP)

Evropska unija (EU) saopćila je u srijedu da Kosovo za nju i dalje predstavlja prioritet i da, kao i cijeli region Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu.

Na pitanje novinara da li će odluka Međunarodne upravljačke grupe (ISG) da od septembra ukine nadgledanu nezavisnost Kosova imati utjecaja na djelovanje EU-a i mandat EULEX-a na Kosovu, Maja Kocijančič, predstavnica za medija visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton, rekla je da će jedna od ključnih uloga EULEX-a i dalje biti unapređivanje vladavine prava na Kosovu.

Ona je na konferenciji za novinare u Briselu kazala da će EU ostati posvećena ulozi davaoca pomoći, podrške i preporuka na Kosovu, posebno preko svog visokog predstavnika i njegovog ureda u Prištini i misije EULEKS-a.

Vladavina zakona prioritet

“Vladavina zakona je prioritet za EULEX, na osnovu mandata koji podržava svih 27 zemalja članica EU i na osnovu odgovarajućih domaćih zakona”, rekla je Kocijančič.

Upitana da li odluka ISG-a znači da bi mandat EULEX-a bio uključen i u Ustav Kosova, Kocijančič je odgovorila da će “ta zakonska osnova biti u skladu s kosovskim Ustavom i imati podršku u njemu”.

ISG je u utorak u Beču odlučila okončati nadgledanu nezavisnost Kosova, najavila uspostavljanje suvereniteta najesen, a Vladu u Prištini pohvalila zbog namjere da “produbi angažman sa srpskom zajednicom na sjeveru”.

Kako se navodi u zaključcima sa sastanka u Beču, ISG je odlučila preduzeti “konačne korake u okončanju nadgledane nezavisnosti” Kosova i zatvaranju ureda međunarodnog civilnog predstavnika, a konačna odluka o tome očekuje se na sastanku zakazanom za septembar.

Izvor: Agencije