Polemika u Srbiji o šefu BIA-e

Prvi zakon koji je donijela nova vladajuća koalicija u Srbiji odnosi se na kontrolu rada policijskih i vojnih službi sigurnosti.

Šef biroa za koordinaciju službi sigurnosti koga treba imenovati predsjednik Srbije, kontrolirat će rad tajnih policija.

Na tom mjestu je, kako se spekulira u Srbiji, viđen lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, zbog čega je negodovala opozicija. Premijer Ivica Dačić najavio je da će se o šefu BIA-e u koaliciji razgovarati iduće sedmice.

Nikolić nije zadovoljan

„I pre nego što su ministri položili zakletvu i seli u svoje kabinete, nova vladajuća koalicija napravila je krupne promene. Prva stvar na koju je obratila pažnju su službe bezbednosti“ , izvještava Marko Subotić iz Beograda.

Promijenjen je Zakon kojim se uređuje njihov rad, čime je uveden novi način kontroliranja tih službi.

„Rad Bezbednosno informativne, Vojnobezbednosne i Vojno-obaveštajne agencije kontrolisaće svojevrsan Biro“, javlja Subotić.

Srpska napredna stranka, koja je insistirala na izmjeni Zakona o bezbednosnim službama, naročito poslije izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da nije zadovoljan njihovim radom, ima i još jedno objašnjenje zašto je potrebna dodatna kontrola tajnih službi.

Iako još nije imenovan, u javnosti se pominje da će rad službi sigurnosti kontrolirati novi ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Njegovi politički protivnici kažu da je to presedan, povratak u 1990-te i militarizacija srbijanskog društva, jer šef jedne partije preuzima kontrolu policijskih i vojnih službi.

Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže:

„Ta neverovatna potreba da prva stvar o kojoj se razgovara budu bezbednosne službe, dovodi me u jasno pitanje zašto je to toliko najvažnije, da li Srbiji preti neka neverovatna opasnost od spolja zbog koje se hitno mora uvesti vanredno stanje ili se mora doći što pre da dosijea političkih istomišljenika i hitno početi njihovo prisluškivanje i praćenje. Nekako mi zvuči da je ovo drugo u pitanju .“

Biro za koordinaciju, prema zakonu,  ima ovlaštenja da utvrđuje način operativnog usklađivanja službi, ali i da osniva mješovite radne grupe i utvrđuje njihove zadatke.

Biro postavlja zadatke

Odnosno, kako to tumači sada već opoziciona Demokratska stranka, to znači da će Biro moći da postavlja zadatke i da naredi ko će od operativaca da radi na koji način.

Slobodan Homen iz ove stranke, kaže:

„Naša država je uvek imala velikih problema kad god je mali broj ljudi skoncentrisao svu moć pogotovu kada je u pitanju kontrola rada tih službi bezbednosti nezaboravite da smo zbog toga platili veliku cenu devedesetih.“

Rad službi sigurnosti u Srbiji dosad je kontrolirao šef kabineta predsjednika Srbije, koji je bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Novog šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti imenovaće Tomislav Nikolić, čim se vrati sa Olimpijskih igara iz Londona“, javlja Subotić.

Izvor: Al Jazeera