Iz doma za nezbrinutu djecu u život

Najveći problem mladih ljudi koji gube pravo na smještaj u domovima za nezbrinutu djecu je početak samostalnog života i zaposlenje.

Toj djeci kroz razne vrste pomoći pomaže država, ali i nekoliko nevladinih organizacija (NVO) iz regiona, koje im pomažu da unaprijede znanja i lakše dođu do posla.

Jasminka Salibašić ima 20 godina.

U Domu za nezbrinutu decu u Nišu je od svoje pete godine, izvještava Zoran Kosanović.

Na jesen Jasminka polazi na Mašinski fakultet, a do kraja godine mora napustiti dom za nezbrinutu djecu.

“Moram da napustim dom do kraja novembra, zato što tada počinju predavanja na fakultetu, a ministarstvo je naložilo da moramo da napustimo domove do kraja novembra s obzirom da sam sada student”, kaže Jasminka.

Posljednji korisnik

Ona od života poslije doma nema velika očekivanja, osim da nakon fakulteta nađe posao.

Jasminka je posljednji korisnik niškog Doma za nezbrinutu decu “Duško Radović” koji će napustiti ovaj dom.

“Sad sam sama, skroz, jer su pre mesec dana izašle sve moje cimerke i sad sam sama i borim se, hvala Bogu. Teško je, jako je teško…”, priča ona.

Direktorka Doma za nezbrinutu decu Slavica Đokić kaže da je djeci iz doma koja se spremaju za samostalni život teže, ali da ih država pomaže, kao i da uvijek ostaju u kontaktu s bivšim štičenicima.

“Priča osamostaljivanja je večita priča, da li ona potekla iz biološke porodice sa decom koja su sa svojim roditeljima, ili se sprovodila kroz institucionalnu zaštitu. Uvek će se pričati o njoj, to je večita tema”, kaže Slavica Đokić.

Djeci koja napuštaju domove za nezbrinutu djecu kroz projekat “Iz doma na svoje” pomaže nekoliko NVO iz regiona.

‘Iz doma na svoje’

“Projekat ‘Iz doma na svoje’ je regionalni projekat, koji se odvija na teritoriji četiri zemlje bivše SFRJ – Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Srbiji. Media reform centar iz Niša je partner koji porkiva teritoriju Srbije. Cilj projekata je osnaživanje mladih iz domova za nezbrinutu decu, odnosno pomoć kako bi se što bolje i efikasnije snašli na tržištu rada, odnosno ojačali kako bi našli posao”, priča Mladen Velojić, direktor Media reform centra iz Niša.

Reformom sistema socijalne zaštite u Srbiji predviđeno je ukidanje domova za nezbrinutu djecu.

Djeca bez roditeljskog staranja ubuduće će boraviti u hraniteljskim porodicama.

Do kraja godine više od 300 djece u Srbiji morat će napustiti domove za nezbrinutu djecu.

Iako će u početku primati malu pomoć od države, oni će morati potpuno sami obezbijediti svoju egzistenciju.

Izvor: Al Jazeera