Andrejić: Glogov kolac za demokratiju Srbije

U danu poslije izbora Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) i manje od 48 sati do inauguracije Tomislava Nikolića na funkciju predsjednika Srbije, list Danas, nezavisni dnevni list koji su osnovali sami novinari i koji je dugo važio za simbol medijskog otpora vladavini Slobodana Miloševića, obilježava 15 godina postojanja.

“Kao da je danas bilo”, slogan je pod kojim dnevnik Danas obilježava svoju petnaestogodišnjicu.

Autor ovog slogana Božidar Andrejić, prvi direktor lista, tako Srbiju vidi u svjetlu onih koji njome trenutno upravljaju – predsjednika Tomislava Nikolića i Socijalističke partije Srbije (SNS), bez koje, kako sada izgleda, nema ni nove Vlade.

Sumnja u politička ubjeđenja

Novinar Al Jazeere Nebojša Grabež  pitao je nekadašnje i aktuelne kolumniste ovog lista kako komentiraju ova dva događaja i kako vide današnju Srbiju.

„Ja se bojim da oni koji su pre petnaest godina kopali grob demokratiji u Srbiji, danas šilje glogov kolac da ga zabodu u taj neki sanduk”, kaže Božidar Andrejić, osnivač lista Danas.

Jedan od osnivača lista Zdravko Huber kaže da je teško eliminirati Nikolićevu sliku iz devedesetih godina, ali primećuje i to da je bitno promijenio svoju retoriku.

„Danas je on, ipak, jedan odmereniji političar, to se mora priznati, a šta su njegova najtvrđa politička ubeđenja, ta sumnja ostaje. Da li je on današnju retoriku izabrao iz taktičkih razloga ili da budemo malo i optimisti? Moguće je da je za ove 23 godine politički evoluirao”, kazao je Zdravko Huber,  jedan od osnivača lista Danas.  

Druga centralna politička tema u Srbiji je izbor šefa diplomatije Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN-a, koja  je u većini komentara opisana kao veliki diplomatski uspjeh Srbije.

„To je u svakom slučaju uspeh da ovaj čovek bude na takvom mestu, ali ja se nadam da će to i Jeremić i Srbija više iskoristiti za reklamu Srbije i za popravljanje njenog imidža, a ne da ćemo sa tog mesta pokušavati da ispravljamo svetske krive Drine”, mišljenje je Zorana Panovića, glavnog urednika lista Danas.

Aktuelne događaje u Srbiji urednik Rade Radovanović opisuje aforizmom: „Sve je dobro, ali se ne da popraviti” ili sopstvenim rečima: “Između nigde i ništa”.

“Srbija ima demokratski izabranog predsednika koji se više ne slaže sa samim sobom od pre dvadeset godina. Dakle, na priznaje svoja zlodela. Srbija, 9. juna 2012. ima predsedavajućeg u Skupštini UN-a sa kojim se ne slaže niti ogromna većina članova DS-a kojoj pripada niti većina stanovništva. I tu smo negde. Kao da smo nigde, a tu smo”, kaže urednik Radovanović.

Inauguracija i crveni tepih

Ipak, novoizabrani predsjednik se slaže da treba organizirati inauguralnu svečanost. Ona će, kako doznaje reporter Al Jazeere iz Beograda, biti skromna i primjerena ekonomskim prilikama u Srbiji.

Inauguracija je zakazana za 11. juni i trebala bi trajati 40-ak minuta.

“Predsjednik Nikolić će na crvenom tepihu dočekivati zvanice. Predviđeno je da pozvani dođu u svečanim odijelima i uniformama. Što se tiče govora, njih će držati samo Tomislav Nikolić i Štefan Fulle, komesar za proširenje Evropske unije”, saopćio je novinar Al Jazeere.

Za sada se zna da inauguraciji neće prisustvovati bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, te hrvatski, slovenački i makedonski predsjednik. Kosovska predsjednica nije pozvana na inauguraciju. 

Izvor: Al Jazeera