Danieli u Sisak, svađa u Beograd

Stranačka prepucavanja oko toga ko je odgovoran za odlazak italijanskih investitora iz Srbije je nastavljena.

Samo dva mjeseca nakon potpisivanja memoranduma o investiranju u Srbiju, odnosno izgradnju tvornice za proizvodnju čelika u Šapcu, italijanska kompanija Danieli odlučila se povući i investirati u Hrvatsku, gdje im je, kako kažu, znatno jeftinije.

Naprednjaci optužuju demokrate da su oni odgovorni za odlazak kompanija, dok predstavnici  Danielija kažu da njihov odlazak nema političku konotaciju.

“Trošak investicije bio je puno manji. I karakteristike operativnih troškova su bile vrlo slične. To je bio tehnički izbor. Dobili smo uvjete koje nikad ne bismo mogli imati ni na koji drugi način ni na jednom drugom mjestu”, objasnio je za Al Jazeeru “promjenu plana” Allessandro Brussi, administrativni direktor Danielija.

Konfrontacija stranaka

Odlazak Danielija, trećeg u svijetu proizvođača metalnih sirovina, prvi put poslije izbora konfrontirao je dvije najjače stranke u Srbiji, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Naprednjaci optužuju demokrate da su oni odgovorni za odlazak kompanija, dok predstavnici kompanije Danieli kažu da njihov odlazak nema političku konotaciju.

Aleksandar Vučić, vršilac dužnosti predsjednika naprednjaka, ocenjuje kao laž izjavu demokrata da Italijani ne dolaze u Srbiju zbog rezultata predsjedničkih izbora.

“Već ste videli kakvi su ovi lažovi iz Demokratske stranke (DS), a mi ćemo izaći sa dodatnim podacima da vidite šta je od njih sve traženo, šta moraju sve da urade i zašto im je Sisak neuporedivo povoljniji nego, nažalost, Šabac, ne zbog toga što u Šapcu to nisu želeli. Naravno da jesu, već zato što su pojedini političari iz DS-a imali svoje uslove”, kaže Vučić.

Firme idu tamo gde imaju profita, a za uslove poslovanja u Srbiji odgovorna je Vlada i prošle vlade.

Verica Kalanović iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS), čiji je član i Nebojša Ćirić, još uvijek aktuelni ministar ekonomije koji je s Danielijem potpisao memorandum, navodi da vladu Srbije treba što prije formirati kako bi sa svim potencijalnim stranim investitorima mogli nastaviti razgovore.

“Nikako ne bih volela da danas pažnju javnosti zaokupira prepucavanje između stranaka oko dovođenja investitora, nego stvaranje pravih uslova, kako finansijskih obaveza, tako i podizanja poslovnog ambijenta, da u Srbiju dođe što više investitora”, rekla je Kalanović.

Političko, a ne ekonomsko pitanje

Ekonomista Milan Knežević smatra da je Danieli poslužio strankama kao jeftin predizborni sadržaj te da je odlazak te italijanske kompanije više političko, nego ekonomsko pitanje.

“Nažalost, neko ko je u predizbornoj kampanji obećavao njegov dolazak, sada mora da krivi ogledalo što je lice ružno i što Danieli nije došao. Firme idu tamo gde imaju profita, a za uslove poslovanja u Srbiji odgovorna je Vlada i prošle vlade, a ne bilo ko. To je politikanska ujdurma, koja nema ni instutucionalno ni ekonomsko utemeljenje”, kaže Knežević.

Vijest o tome da Danieli neće investirati u Srbiju plasirao je lider demokrata Boris Tadić, nako čega su uslijedile međusobne optužbe DS-a i naprednjaka.

Izvor: Al Jazeera