Rasmussen: Neće biti podjele Kosova

Anders Fogh Rasmussen poručio da rješenje za sjever Kosova treba da bude političko, kroz dijalog (AFP)

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je za  prištinski list Koha ditore, u tekstu objavljenom u četvrtak, da svi trebaju shvatiti da nikako neće biti podjele Kosova. 

Ramussen je, također, kazao da će Alijansa kroz misiju KFOR-a na Kosovu učiniti sve da osigura slobodu kretanja za sve ljude.

Govoreći o novom smanjenju snaga KFOR-a, Rasmussen je istakao da je ostvarivanje ovih planova odgođeno zbog incidenata na sjeveru Kosova.

Rasmussen ističe da rješenje za sjever Kosova treba biti političko, kroz dijalog. 

On je ponovio primjedbu izrečenu i ranije kako policijska misija EULEX nema potrebne kapacitete da izvršava sve zadatke i istakao da NATO i EU o tome otvoreno razgovaraju. 

Istovremeno, političke partije koje u imenu sadrže nazive suprotne kosovskom Ustavu, poput riječi Metohija, prema novom Izbornom zakonu više se neće moći registrirati, prenosi prištinski dnevnik Express. 

Poštivanje Ustava

List prenosi izjavu rukovodioca Komisije skupštine Kosova za reformu Izbornog sistema Hakija Demolija, koji je rekao da se na taj način zahtijeva poštovanje Ustava, pošto je naziv Kosovo i Metohija za teritoriju Kosova protivustavan. 

Demoli je kazao da je takva odluka donesena na sastanku koji je održan u utorak. 

Član komisije iz Demokratske partije Kosova Halit Krasniqi rekao je kako je to pokušaj da se svi zakoni usaglase sa Ustavom. 

“Sada više neće moći da se registruje nijedna partija koja je u suprotnosti sa Ustavom. I ostale partije koje imaju programe koji nisu u skladu sa Ustavom ili članovima Ustava neće moći da se registruju”, rekao je Krasniqi. 

Među strankama sa spornim nazivom su, prema prištinskom dnevniku, Srpska kosovsko-metohijska stranka i Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije bivšeg ministra za povratak u kosovskoj Vladi Slaviše Petkovića. 

Izvor: Agencije