Za dan na Golom otoku traže 750 eura

Prosječni boravak zatočenika na Golom otoku bio je oko tri godine (Wikipedia)

Udruženje bivših zatočenika Golog otoka iz Srbije namjerava tužiti državu srbijanskim sudovima, ali kažu, ako zatreba, i Sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko Ministarstvo pravde ostane pri prijedlogu da im plati obeštećenje od šest eura po danu provedenom u tom nekadašnjem zatvoru, gdje su zatvarani protivnici jugoslavenskog komunističkog puta, odnosno oni koji su se “opredijelili za rezoluciju Informbiroa” (IB).

Radi se o političkim zatvorenicima koji su u dramatičnim trenucima 1948. godine stali na stranu SSSR-a i Josifa Staljina u ideološkom sukobu između dvije tadašnje socijalističke države – Jugoslavije i SSSR-a, koji je izavao prvi raskol u “komunističkom lageru”.

Milionska odšteta

Nekadašnji logoraši i njihovi potomci traže od države da im isplati 750 eura po danu provedenom na tom malom kvarnerskom otoku pretvorenom u zatvor nakon svađe između Josipa Broza Tita i Staljina.

Prema riječima predsjednika Udruženja bivših zatvorenika Golog otoka Srbije Zorana Ašanina, odštetni zahtjev podnijelo je 570 “golootočana” koji su rehabilitirani sudskim putem.

Živih je još, kaže Ašanin, između 200 i 300.

“Prosečni boravak na Golom otoku bio je oko tri godine, dakle 1.095 dana, kaže Ašanin i računa kako bi državu Srbiju isplata obeštećenja nekadašnjim ideološkim protivnicima Titovog režima koštala 468.112.500 eura.

2.400 eura za godinu 

Ašanin napominje da su Hrvatska i Slovenija “svoje” IB-ovce obeštetitli još u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Komisija za obeštećenje Ministarstva pravde Srbije početkom juna donijela je odluke o visini naknade štete za prvih 15 žrtava režima koje su rehabilitirane od nepravednih osuda u političkim procesima poslije Drugog svetskog rata, među kojima je najviše onih koji su kazne služili na Golom otoku.

Prema toj odluci, rehabilitaciona odšteta iznosi oko šest eura po danu.

Najniža odšteta iznosi oko 2.400 eura i trebala bi je dobiti žena koja je godinu dana provela na Golom otoku 1950. godine, dok je najviša naknada od 17.350 eura ponuđena političkom zatvoreniku koji je u tom zatvoru proveo 2.920 dana, od 1949. do 1956. godine.

Izvor: Agencije