Poginula dva kadeta Vojske Srbije

Kadeti Vojske Srbije (VS) Milina Miletić i Filip Milojević poginuli su u nesreći koja se u ponedjeljak dogodila na poligonu “Pasuljanske livade” kod Ćuprije, kada je došlo do eksplozije zaostale granate.

Teže su povrijeđeni kadeti Tanja Milošević i Stefan Milosavljević, dok su lakše povrede zadobili kadeti Mirjana Veličković, Jelena Obradović, Slobodan Petrović, Mladen Milosavljević i Nikola Garabiljević, saopćeno je iz Ministrastva odbrane Srbije.

Četvero povrijeđenih prevezeno je helikopterom iz opšte bolnice u Ćupriji na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, a njihovo stanje je stabilno i nisu životno ugroženi.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, nakon obilaska povrijeđenih kadeta na VMA, izjavio je da se dugo nije dogodila ovakva tragedija te da će istraga utvrditi ko je odgovoran i da će oni biti kažnjeni.

On je naveo da je obuka kadeta jednostavna i da nije podrazumijevala korištenje oružja niti zaštitnih sredstava.

Hitno provesti istragu

Načelnik VMA, brigadni general Marijan Novaković, rekao je da kadet i kadetkinja imaju povrede grudnog koša, a drugo dvoje kadeta, koji su prebačeni helikopterom na VMA, imaju tačkaste povrede od gelera po tijelu.

On je dodao da su svi kadeti zbrinuti u bolnici u Ćurpiji, a na VMA se nastavlja njihovo liječenje.

Novaković je kazao da se očekuje dolazak i troje lakše povrijeđenih kadeta zbrinutih u Ćurpiji.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je posjetio povrijeđene, izrazio je duboko žaljenje zbog pogibije kadeta i pozvao nadležne službe da hitno provedu istragu i utvrde ko je odgovoran.

On je istakao da treba učiniti sve da se objekti VS-a obezbijede na način koji će spriječiti da se tragedije poput ove ikada više ponove.

Bez bojeve municije

Predsjednik Srbije uputio je telegrame saučešća porodicama nastradalih, a povrijeđenima poželio brz oporavak.

Eksplozija se dogodila u 9.05 sati, kada je jedan od kadeta četvrte godine pronašao zaostalu granatu kalibra 30 milimetara.

Do tragedije je došlo tokom priprema za završnu vježbu “Diplomac 2012”, a bojeva municija nije korištena.

Pogibija dva kadeta u eksploziji na Pasuljanskim livadama novi je u nizu tragičnih slučajeva na vojnim vežbama ili tokom obuke posljednjih nekoliko godina.

U septembru 2008. godine avion “supergaleb G-4” pao je na aerodromu u Batajnici kod Beograda tokom priprema za aeromiting, a pilot Ištvan Kanas je poginuo.

Pet nesreća u četiri godine

Ujulu 2009. godine u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa “MIG 29”.

Pilot aviona se katapultirao, ali je preminuo od posljedica povreda.

Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je jedan vojnik, dok je drugi vojnik lakše povrijeđen.

U novembru 2010. godine preminuo je vojnik na redovnom služenju vojnog roka, kojem je pozlilo tokom redovnog jutarnjeg vježbanja u Kasarni “Dedinje” u Beogradu.

U decembru 2011. godine pripadnik padobranskog bataljona preminuo je u Nišu, pošto mu je pozlilo tokom izvođenja fizičke obuke pripadnika te jedinice.

Izvor: Agencije