Protestna vožnja zbog zabrane tablica

Od međunarodnih mirovnih misija na Kosovu građani sa sjevera Kosova traže poštovanje volje naroda o neprihvatanju kosovskih institucija (Al Jazeera)

Više desetina automobila krenulo je u petak ujutro iz Kosovske Mitrovice i Zvečana u protestnu vožnju do prelaza na sjeveru Kosova, iskazujući tako neslaganje s odlukom prištinskih vlasti koje su zabranile upotrebu registarskih tablica koje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije izdaje građanima sa Kosova.

Koloni vozila koja je krenula iz Kosovske Mitrovice prema prelazu Jarinje priključit će se automobili iz Leposavića, a onima koji su iz Zvečana krenuli prema prelazu Brnjak priključit će se vozači iz Zubinog Potoka.

Na nekim vozilima precrtana je oznaka KS i RKS, a istaknuta KM, dok neki od njih nose zastave Srbije.

U koloni se nalaze i ambulantna vozila zdravstvenih ustanova sa sjevera Kosova koja su registrirana na srbijanske tablice.

Predstavnici Srba koji se nalaze u koloni automobila predat će službenicima EULEX-a na ova dva prelaza pismo u kojem njih i predstavnike KFOR-a upozoravaju na poštovanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), statusnu neutralnost, poštovanje ljudskih prava po Evropskoj konvenciji i dokumentima UN-a.

Realno stanje

Od međunarodnih mirovnih misija na Kosovu građani sa sjevera Kosova traže poštovanje volje naroda o neprihvatanju kosovskih institucija i traže da prekinu podršku nasilnoj integraciji sjevera Kosova u kosovske institucije.

Upućen je poziv međunarodnoj zajednici da obezbijedi mir za sve građane i da se uzdrži od jednostranih poteza koji destabiliziraju sjever Kosova, uz naglasak da se realno stanje na sjeveru Kosova mora prihvatiti i ne smije dozvoliti njegova nasilna promjena.

U pismu je ukazano da probleme treba rješavati mirnim putem i političkim sredstvima, a pismo je upućeno i predstavnicima UNMIK-a i organima Srbije.

Kosovska Vlada je donijela odluku prema kojoj je od početka juna na Kosovu zabranjena upotreba srbijanskih registarskih oznaka s početnim slovima kosovskih gradova.

Ova odluka je, prema tumačenju kosovskih i međunarodnih zvaničnika, plod dijaloga o slobodi kretanja koji su u Briselu vodili predstavnici Beograda i Prištine.

Sporazum o upotrebi registarskih tablica na sjeveru Kosova na drugačiji način tumači šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, koji je nedavno izjavio da se dogovor o tablicama ne odnosi na sjever Kosova gdje je većinsko stanovništvo srpsko.

Kosovski ministar unutrašnjiih poslova Bajram Redžepi izjavio je prije nekoliko dana da bi od petka EULEX na prelazima na sjeveru Kosova trebao zabraniti ulazak vozilima sa srbijanskim registarskim tablicama koje imaju početna slova gradova na Kosovu.

Rezultat dijaloga

Iz EULEX-a nisu željeli komentirati ovu najavu, ali su rekli da će odluku o slobodi kretanja koja je plod briselskog dijaloga, a prema kojoj svi vozači s prebivalištem na Kosovu moraju imati registrirana vozila na KS ili RKS tablice, provesti postepeno.

Na prelazu Jarinje u petak ujutro, kako javlja dopisnik Tanjuga sa lica mjesta, službenici EULEX-a uobičajeno vrše kontrolu saobraćaja, ali je pojačano prisustvo KFOR-a, čiji su vojnici u opremi za razbijanje demonstracija.

Na prelazu Brnjak vozače koji iz pravca Zubinog Potoka idu prema Ribariću dočekuje veliki plakat na kojem piše da je odluka o upotrebi tablica rezultat dijaloga i da se odluke moraju pridržavati.

Jedan broj građana koristi ovaj prelaz za ulazak ili izlazak sa Kosova, mada ima i onih koji još koriste makadamski put, koji u dužini od tri kilometra zaobilazi zvanični prelaz.

Kontrolu saobraćaja na tom alternativnom putnom pravcu od ranije obavljaju pripadnici KFOR-a, koji su od izbijanja ljetošnje krize otvorili manju bazu kod prelaza Brnjak, pa se tamo može vidjeti preko dvadesetak vozila KFOR-a, od džipova do teških mašina specijaliziranih za uklanjanje i prenos velikog tereta.

Izvor: Agencije