Kosovo: Zabrinutost EU-a zbog viza

Evropska unija (EU) će ove sedmice kosovskim dužnosnicima dostaviti putokaz o viznoj liberalizaciji.

Na Kosovu vjeruju da će Vlada do kraja godine ispuniti kriterije EU-a, s ciljem osiguranja slobodnog kretanja za građane Kosova.

Ipak, neke zemlje Unije su zabrinute da će im se povećati broj zahtjeva za azil.

Kako je iz Prištine izvijestio reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, Ramadan Lekiqi pokušao je živjeti novi život čak u pet država EU-a.

Na kraju, odlučio je da se vrati na Kosovo. Međutim, samo privremeno, jer, kako kaže, svoju budućnost vidi u EU-u.  

„Kada bi situacija bila malo bolja ovde, ja bih ostao na Kosovu i stvorio svoju porodicu ovde. Ali ovako kako je sada, ja ne želim da moje dete pati isto kao što sam ja patio. Ovde možeš da zaradiš samo 250 do 300 eura mesečno, a s tim parama ne možeš ništa da stvoriš“, kazao je Lekiqi za Al Jazeeru.   

Poruka Belgije

Kako je izvijestio Ahmetaj, dok Lekiqi sanja o novom azilu u nekoj od zemalja EU-a, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova kažu da su počeli objašnjavati građanima da u zemlje EU-a mogu ići samo kao turisti.   

„Nakon liberalizacije viza zemljama Balkana, u Belgiji se naglo povećao broj zahteva za azil. U toj državi strahuju da će se isto desiti i sa Kosovom, pa su već počele prve zvanične posete, kako bi se to sprečilo“, kazao je Ahmetaj.

U Prištinu je došla belgijska državna sekretarka za azil Maggie De Block.

Njen cilj je da stanovnicima Kosova objasni kako su belgijske vlasti promijenile pravila za azil. Kosovo i druge zemlje regije su sada na listi sigurnih zemalja, što znači da su šanse da se odobri molba za azil u Belgiji skoro nepostojeće.     

“Želimo izbjeći zloupotrebe, a to je ono što smo u drugim balkanskim državama vidjeli nakon liberalizacije viznog režima“, kazala je De Block. „Zaista su postojale zloupotrebe našeg gostoprimstva i to je razlog zbog kojeg smo sada veoma oprezni.”

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi kaže da nema razloga za zabrinutost.

„Postoji zabrinutost da će nakon vizne liberalizacije gotovo polovina Kosova napustiti Kosovo i tražiti azil. To se neće desiti, to je samo prvi utisak, pošto će oni koji hoće da napuste Kosovo naći kriminalne grupe koje zloupotrebljavaju ovaj proces“, tvrdi on.

„Kada stignemo do vizne liberalizacije, onda će ljudi znati pod kojim uslovima mogu putovati i neće biti problema.“          

Poslije Kosova, delegacija Belgije putuje u Albaniju, gde će prenijeti istu poruku.

Izvor: Al Jazeera