Nikolić u četvrtak polaže zakletvu

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će zakletvu položiti u četvrtak, 31. maja, dok će svečana inauguracija biti 11. juna.

Potvrđeno je to nakon susreta s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

Nikolićeva najava dolazi nakon sastanka s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Predsedništvu Srbije, gdje je bilo riječi o primopredaji dužnosti i konstituiranju institucija sistema kako bi se izbjegao institucionalni vakuum.

Razgovori koalicija okupljenih oko Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije završeni su u večernjim satima u ponedjeljak u sjedištu demokrata, a lideri stranaka se nisu obratili medijima.

Socijalna politika i ekonomija

Kako je uoči pregovora kazao lider socijalista Ivica Dačić, oni su prije svegaa bili usmjeren na pitanja koja se tiču socijalne politike i ekonomije.

Kako je uoči pregovora iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, “tu neće biti nekih prevelikih problema po pitanju formiranja Vlade”.


Sonja Liht o formiranju vlade

“Nije bitno ko koga voli i ko koga ne voli. Bitna je politika naredne vlade, odnosno da svoju stranačku politiku niko ne nameće kao državnu”, kazao je Dačić novinarima prije pregovora.

Tadić je uoči sastanka izjavio da očekuje da će relativno brzo sa partnerima iz koalicije SPS-PUPS-JS postići dogovor o parlamentarnoj većini i formiranju Vlade Srbije i najavio razgovore i sa drugim potencijalnim partnerima. 

Tadić je ponovio da neće biti koalicije sa naprednjacima.

Kako je izvijestio Grabež, Nikolić je, poslije sastanka s Tadićem, rekao novinarima da građani Srbije s više optimizma mogu gledati u političku stabilnost Srbije u budućnosti i poručio da će mandat za sastav Vlade odmah dati onom ko obezbijedi većinu, a Tadić je ukazao da je veoma važno da se institucije države što prije konstituiraju.

“Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakuum, primopredaja prođe na najbolji način, a institucije konstituišu na svim nivoima – lokalnom, republičkom i predsedničkom”, rekao je Tadić.

Budućnost zemlje

Nikolić je kazao kako očekuje da će položiti zakletvu do kraja ove sedmice, kao i da će, kao predsjednik, omogućiti da odmah dobije mandat onaj ko obezbijedi većinu, kako bi se vlada što prije formirala.

On je naglasio da je s Tadićem razgovarao o tome kako Srbija treba izgledati u budućnosti i ocijenio da je ovo bila prva demokratska primopredaja, jer Tadića nije zamijenio predsjednik druge političke stranke, budući da je on dao ostavku na mjesto predsjednika Srpske napredne stranke (SNS).

Zbog toga Nikolić očekuje da će saradnja na svim nivoima vlasti biti bolja nego do sada i da će svi nivoi vlasti sarađivati kako bi ispunili ciljeve koje su građani pred njih postavili svojim glasovima na izborima.

On se zahvalio Tadiću što je otvoren za saradnju i što je, kako je rekao, svjestan da nema previše vremena te da vlada treba brzo biti formirana.

Izvor: Al Jazeera i agencije