EULEX pojačava snage na Kosovu uoči izbora

Dodatne trupe odlaze na Kosovo uoči izbora u Srbiji zakazanih za 6. maj (www.eulex-kosovo.eu)

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je u subotu da će na Kosovo uputiti dodatnih 150 vojnika zbog predstojećih izbora u Srbiji, kao i zahtjeva KFOR-a, izjavio je glasnogovornik ministarstva  Robert Rauter.

Rauter je potvrdio pisanje njemačke štampe da će Njemačka uputiti dodatnih 550 vojnika iz Operativnih rezervnih jedinica (ORF) prije izbora u Srbiji zakazanih za 6. maj.

KFOR je zatražio pojačanje zbog porasta tenzija na Kosovu.

Vojnici će biti raspoređeni 1. maja, prema pisanju njemačkog lista Der Spiegel. Ova pojačanja uslijedila su nedugo nakon što je NATO smanjio broj vojnika na Kosovu na 5.300, od kojih 1.300 dolaze iz Njemačke.

U petak je Misija vladavine prava Evropske unije (EULEX) izjavila da će pojačati policijske patrole na sjeveru zbog “povećane napetosti u posljednjih nekoliko sedmica.”

Dodatna podrška

Austrijski vojnici iz sastava ORF, koji su bili na sjeveru Kosova od izbijanja tenzija prošlog ljeta, povučeni su početkom ovog mjeseca.

Austrijska vojska u sastavu KFOR-a učestvuje sa oko 400 vojnika u regularnim uvjetima.

Rezervni bataljon, kako je predviđeno, treba pomoći i u očuvanju mira i stvaranju sigurnog okruženja, u šta spadaju i borba protiv trgovine narkoticima i oružjem.

Osporeni suverenitet

Napetosti su se povećale nakon što je Srbija najavila planove za održavanje izbora na sjeveru Kosova, čemu se prištinske vlasti oštro protive. 

Sjever Kosova pogođen je nizom nasilnih napada u posljednjih nekoliko sedmica. U bombaškom napadu prije dvije sedmice poginuo je jedan od rijetkih Albanaca koji žive u sjevernom dijelu Kosova.

KFOR je raspoređen na Kosovu od ljeta 1999. godine po okončanju NATO bombardiranja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Evropska unija je poslala misiju EULEX nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008., kako bi pomogla izgradnju državnih institucija i učvrstila vladavinu prava.

Izvor: Agencije