Novi Sad: Uhapšeni vlasnik i zakupci kluba

Vlasnik i zakupci novosadske diskoteke u kojoj je su smrtno nastradale tri djevojke i tri mladića nakon što je u klubu izbio požar, uhapšeni su pod sumnjom da nisu proveli zakonske mjere zaštite od požara.

Kako je iz Novog Sada izvijestila reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić, vlasnik diskoteke Contrast Alojz G. (68) i zakupci tog lokala Slaviša S. (46) i Dejan R. (36) uhapšeni su u okviru istrage o uzrocima požara koji je izbio u dva sata ujutro u nedjelju.

Novosadska policija odredila je uhapšenima pritvor od 48 sati,  nakon čega će biti dovedeni na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.

Neispravne instalacije

Prema prvim saznanjima istražitelja, uzrok požara su najvjerovatnije bile neispravne instalacije, izjavila je dežurna istražna sutkinja Ana Stamenić, potvrdivši raniju izjavu direktora policije Milorada Veljovića.

Nastradali su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28), državljanin Bosne i Hercegovine, sa prebivalištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, saopćila je policija.

Zaštita od požara

Nemoguće je osigurati potpunu sistemsku zaštitu od požara u pojedinačnim slučajevima, izjavio je načelnik Uprave za preventivu u Sektoru MUP-a za vanredne situacije Ivan Zarev.

On je kazao da je moguće da će se požar dogoditi i pored najrigoroznijih kontrola.

Zarev je kazao da je prevencija i zaštita od požara regulirana novim zakonom  iz 2010. godine i da ne postoje detaljniji propisi koji se odnose isključivo na vrstu objekata poput diskoteka.

“Na nama je da predupredimo ono što možemo na osnovu naših saznanja, tehničkih iskustava i propisa sa kojima raspolažemo, međutim, uvek gde postoji objekat, gde postoji posao, postoji verovatnoća da do nekog incidentnog slučaja i dođe”, rekao je Zarev.

Preminuli su se ugušili od dima jer su u vrijeme izbijanja požara bili zaglavljeni u toaletu diskoteke, saopćila je policija.

„Prema nezvaničnim informacijama, neimenovani radnik diskoteke je ispričao novinarima da je požar izbio u trenutku kada su plesačice na bini delile prskalice posetiocima“, kazala je Ćurčić.

„Plamen je prvo zahvatio draperiju i plastiku u blizini bine i brzo se proširio. Potom je usledio stampedo 350 gostiju lokala“.

„Petoro od šestoro pogunulih bili su na galeriji u lokalu, a probali su da se od zaštite od vatre tako što se se zatvorili u toalet. Krov toaleta se usled oštećenja od vatre urušio. Jedna žrtva se takođe zatvorila u toalet, ali u prizemlju“, dodala je Ćurčić.

Ona je dodala da se diskoteka nalazi na dva nivoa, a do toaleta na gornjem nivou vode uske stepenice.

„Prema rečima očevidaca, neke devojke su, u pokušaju da se spasu, skakale sa drugog nivoa“, kazala je Ćurčić.

Treći požar u pet godina

Dvije djevojke, koje su zadobile lakše povrede prilikom bježanja iz zapaljenog objekta, zbrinute su u Kliničkom centru Vojvodine, a intenzivna istraga je u toku.

Policija je ispitala više od 50 osoba radi davanja izjava o požaru. 

“Novi Sad se nesumnjivo jutros probudio zaprepašćen vešću o ovako velikoj tragediji, jer ovo je treći požar u posljednjih pet godina u kojoj stradaju ovako mladi ljudi”, kazala je Ćurčić.

Veliki broj građana Novog Sada se u večernjim satima u nedjelju okupio na centralnom trgu kako bi odali počast nastradalima paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća.

Nakon požara u novosadskom kafiću Lounge u kojem je 2008. smrtno stradalo osmero ljudi, policije, vatrogasci, inspekcije i drugi nadležni organi radili su na tome da se pooštre kazne za one koji ne poštuju bezbjednosne propise.

„Pitanje je ko ih nadgleda, ko je dao dozvolu za rad ovakvih kafića. Daju ih inspekcije“, kazao je za Al Jazeeru predsjednik skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović.

Upitan da li je diskoteka Contrast imala svu potrebnu dokumentaciju što se tiče protivpožarne zaštite, Jovanović je rekao da gradska uprava  „nema nadležnosti u policiji, a sve što se tiče protivpožarne zaštite je pri MUP-u. Nama su stalno vezane ruke“.

On je rekao da je potrebno preduzeti sve mjere da se ovakva tragedija ne ponovi.

Direktor policije Milorad Veljović ranije je novinarima kazao da će uviđajem biti utvrđen uzrok požara i naglasio da se mora tražiti odgovornost, jer, kako je rekao, “nemoguće da nema odgovornosti ako ima šestoro mrtvih”.

Trodnevna žalost

.

Vatrogasne ekipe su dobile dojavu o požaru u 02.20 sati i vatra je efikasnom intervencijom ugašena.

Kako je izvijestila Ćurčić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić proglasio je trodnevnu žalost, koja počinje u ponoć u nedjelju.

“Gradonačelnik i tim gradske uprave obilaze porodice nastradalih. Mesto i datum sahrane još nisu poznati”, kazala je Ćurčić.

Dačić je kazao novinarima da je diskoteka bila redovno kontrolirana i da ranije nisu bile zapažene tehničke nepravilnosti koje bi mogle izazvati požar.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da ta diskoteka nije “divlji objekat”.

Marić je kazao da je policija izvršila provjeru objekta neposredno prije Nove godine, te napomenuo da se ispravnost objekata te vrste kontrolira dva puta godišnje.

On je, međutim, naglasio da će biti ispitano i da li su sve tehničke i druge zaštitne mjere bile provedene.

Marić je podsjetio na to da je ovo treći veliki požar u posljednjih nekoliko godina u Novom Sadu u kome je bilo ljudskih žrtava.

Prije četiri godine u kafiću Lounge nastradalo je osmero mladih, a u hotelu Putnik život su izgubile dvije osobe.

Izvori: Al Jazeera i agencije