BiH i Crna Gora tranzitne zemlje za drogu

Veći dio narkotika koji uđe u BiH šalje se u druge zemlje (AFP)

Bosna i Hercegovina nije veliki proizvođač ili potrošač narokotika, ali je i dalje tranzitna zemlja za krijumčarenje droge uslijed svoje strateške lokacije, navodi se u novom izvještaju američkog Stejt Departmenta.

U izvještaju pod nazivom “Međunarodna strategija kontrole narkotika 2012” ističe se da krijumčari u Bosni i Hercegovini koriste balkanske rute za prebacivanje droge iz zemalja jugozapadne Azije na tržišta zapadne Evrope.

Institucije na nivou BiH su ipak ostvarile određeni napredak u sprečavanju transporta narkotika unutar zemlje.

State Department smatra da je vlastima u Bosni i Hercegovini na svim nivoima neophodan “dodatni kapacitet” da bi se borile protiv tranzita ilegalnih migranata, robe za crno tržište i narkotika.

U dokumentu se ocjenjuje da su institucije na nivou Bosne i Hercegovine ipak ostvarile određeni napredak u sprečavanju transporta narkotika unutar zemlje.

Slabost državnih institucija, nedovoljno ljudstva u službama za suzbijanje droga i nedovoljna saradnja među odgovornim tijelima doprinose osjetljivosti Bosne i Hercegovine na krijumčarenje droge, piše u izvještaju.

Postoji politička volja

State Department uočava da na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta i organa lokalne uprave postoji politička volja da se poboljša suzbijanje narkotika, ali da su vlasti usmjerile ograničene resurse na istraživanje ratnih zločina, terorizma i suzbijanje krijumčarenja ljudi.

U izvještaju je iznesena procjena o postojanju oko 105.000 korisnika droge u Bosni i Hercegovini, iako se veći dio narkotika koji uđu u zemlju šalje dalje u druge države.

Postoje dokazi o vezama i konfliktima između kriminalnih elemenata u Bosni i Hercegovini i organiziranih kriminalnih grupa u Rusiji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji i sve više u Južnoj Americi, dodaje se u dokumentu.

Nema kredibilnih dokaza da su visoki zvaničnici iz vlasti povezani s trgovinom narkoticima, naglašava se u izvještaju.

Skank i heroin preko Crne Gore

Kompletirano zakonodavstvo

Crnogorski službenici za sprovođenje zakona, kako se navodi u izvještaju, postaju proaktivniji u borbi protiv mreža za ilegalnu distribuciju droga.

Crna Gora usvojila zakon o sprečavanju i zloupotrebi droga prošle godine kako bi kompletirala nacionalno zakonodavstvo u ovoj oblasti.

Crna Gora je značajna tranzitna država za droge koje idu ka centralnoj i zapadnoj Evropi, ocijenio je State Department u novom izvještaju o kontroli droga, čije dijelove prenose podgoričke Dnevne novine.

U dokumentu se navodi da su skank iz Albanije i heroin iz Afganistana najčešće droge koje se krijumčare preko crnogorske teritorije.

Ukazuje se da se Crna Gora koristi i za kanale za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike.

Kokain se krijumčari preko mora i zraka iz Južne Amerike u Crnu Goru, uz povećano učešće crnogorskih građana, bilo kao organizatora ili kurira , navodi se u izvještaju.

Washington ukazuje na to da je, iako je Crna Gora velika ruta za krijumčarenje droge, količina zaplijenjene droge na njenoj teritoriji niska.

Prošle godine zaplijenjeno je 563 kilograma marihuane, 3,1 kilogram heroina, 355 grama kokaina, 139 grama sintetičke droge i 109 grama hašiša.

Većina droge je zaplijenjena na kopnenim graničnim prelazima, ali je bilo zapljena u lukama i na aerodromima, piše u dokumentu.

Izvor: Agencije