Tadić raspisao izbore za šesti maj

Predsjednik Srbije Boris Tadić raspisao je u utorak parlamentarne izbore za šesti maj, i poručio da će oni biti prilika da se u Srbiji još jednom afirmira demokratija, te da građani izaberu bolju budućnost.

Predsjednički izbori na čekanju

Iako se nagađalo da bi Tadić s parlamentarnim mogao raspisati i predsjedničke izbore, on to nije učinio u utorak.

Mandat mu ističe krajem ove godine, pa ima još mjesec dana da donese konačnu odluku hoće li podnijeti ostavku i raspisati predsjedničke izbore za 6. maj.

“Izbori su uvek svečani trenutak, godinama i decenijama smo se borili da uspostavimo demokratiju u Srbiji, ali danas imamo drugačiju atmosferu i verujem da u izbornom procesu možemo da se objedinimo oko centralnih strateških ciljeva”, rekao je Tadić novinarima. 

Tadić je političke stranke koje će sudjelovati na izborima pozvao da promoviraju svoje programe i afirmiraju demokratiju. 

Izbori će, kako je istakao, biti još jedna prilika za afirmaciju demokratskih principa i prilika da građani Srbije sebi i drugima dokažu da je njihova država zemlja slobode.

Građani će, kako je dodao, imati priliku i da učvrste institucije, a vlada bi se trebala formirati odmah po završetku izbornog procesa kako bi se što prije uhvatila u koštac sa teškom situacijom. 

Dopisnica Al Jazeere iz Beograda Ivana Momčilović-Odobašić javlja da kampanja počinje, ali da stranke nisu čekale zvaničan početak trke.

Na svakom koraku su plakati i bilbordi s kojih političari šalju prve izborne poruke. Njima će pokušati motivirati građane da glasaju za njih na Đurđevdan, jednu od najvećih slava u Srbiji. 

Kompleksne odluke

“Buduća vlada moraće da donosi teške i kompleksne odluke kako bi obezbedila bolju budućnost za građane”, poručio je Tadić.

On je pozivao građane da izađu na parlamentarne izbore i još jednom svojim glasom potvrde „demokratski karakter našeg društva, i da načine izbor za bolju budućnost.

Izbori i u Vojvodini

Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši raspisao je izbore za poslanike pokrajinskog parlamenta za 6. maj.

On je pozvao građane da iskoriste građansko pravo i obavezu i izađu na birališta i daju glas stranci, grupi građana ili pojedincu po svojoj volji i izboru.

“Pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima, a ne vređanjima”, rekao je Egereši.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović za 6. maj raspisala izbore na teritoriji Kosova.

U skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), Vlada Srbije će, u saradnji s UNMIK-om, preduzeti sve neophodne radnje u vezi s izborima na teritoriji KiM-a, rekla je ona.

Tadić je političke stranke koje će sudjelovati na izborima pozvao da promoviraju svoje programe i afirmiraju demokratiju. 

Izborne radnje će, kako je zaključio, pripremiti nadležne institucije, a one će otpočeti onog dana kada odluka o raspisivanju bude obavljena u “Službenom glasniku”.

Građani Srbije na izborima će odlučiti koje će stranke i koalicije ući u sastav srbijanskog parlamenta koji broji 250 zastupnika.

Izbori će biti održani prema proporcionalnom izbornom sistemu, pri čemu cijela zemlja predstavlja jednu izbornu jedinicu.

Prema srbijanskom Registru političkih stranaka, u Srbiji je trenutačno registrirano 87 stranaka, no zasad nije poznato koliki će broj njih sudjelovati na izborima, dok stranke aktuelne vladajuće koalicije, kao i opozicije, već najavljuju svoj nastup na izborima, što pojedinačno, što kroz predizborne koalicije.

Na prethodnim izborima, održanim u maju 2008. godine, sudjelovale su 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih.

Demokratska stranka (DS), koju predvodiTadić, već je potpisala predizborni koalicijski sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS), čiji je predsjednik aktuelni ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Koalicije i partneri

Na sjednici glavnog odbora DS-a Tadić je najavio da će ta stranka na izbore ići u koaliciji sa SDPS-om, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Demokršćanskom strankom Srbije (DHSS), čiji je predsjednik bio Vladan Batić, koji je preminuo krajem 2010., a koju sada predvodi njegova kći Olgica Batić, zatim sa Strankom zelenih i predstavnicima nacionalnih manjina.

Tadić je tada također kazao kako DS neće nakon izbora ulaziti u tzv. veliku koaliciju i formirati vladu s opozicionom Srpskom naprednom strankom (SNS) Tomislava Nikolića, ni s Demokratskom strankom Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice, kao ni sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) koju predvodi Vojislav Šešelj, a kome se u Haškom tribunalu sudi pod optužbom za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Glavni partner DS-a u aktuelnoj vladajućoj koaliciji, Socijalistička partija Srbije (SPS), koju predvodi ministar policije Ivica Dačić, na ove izbore će, kao i na prošle, izići u koaliciji s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, koji je dio aktuelne vlasti, na izbore izlazi u koaliciji ”Preokret” s opozicionom Liberalno-demokratskom partijom (LDP) Čedomira Jovanovića, Socijaldemokratskom unijom (SDU) Žarka Koraća, a uz podršku Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i predstavnika manjina.

Vodeća opoziciona Srpska napredna stranka (SNS) nastala krajem oktobra 2008. od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Nikolića nakon njegova sukoba s čelnikom radikala Šešeljem, na izbore izlazi u koaliciji s opozicionom Novom Srbijom (NS) bivšeg ministra infrastrukture Velimira Ilića, Pokretom Snaga Srbije (PSS) i Pokretom socijalista (PS), a uz potporu Asocijacije malih i srednjih poduzeća i Koalicije udruženja izbjeglih u Srbiji, predvođene Miodragom Lintom.

Izbori su uvek svečani trenutak, godinama i decenijama smo se borili da uspostavimo demokratiju u Srbiji, ali danas imamo drugačiju atmosferu i verujem da u izbornom procesu možemo da se objedinimo oko centralnih strateških ciljeva”, rekao je Tadić novinarima.

Opozicioni DSS i SRS na izborima će, kako se očekuje, nastupiti samostalno, a u izbornoj trci sudjelovat će i Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koji su dio sadašnje vladajuće koalicije, a koje predvodi bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izborni prag

Prema rezultatima nekoliko srbijanskih agencija za ispitivanje javnog mnijenja, najveću podršku u javnosti imaju Tadićeva Demokratska stranka (DS) i Nikolićevi naprednjaci (SNS), pri čemu je SNS donedavno bio u prednosti nad DS-om, ali je sada rezultat gotovo izjednačen nakon što je Srbiji nedavno dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Obje ove stranke bi, zajedno sa svojim predizbornim koalicijama mogle, kako se očekuje, računati na oko trećinu ukupnih glasova, a za njima su koalicije okupljene oko Dačićevih socijalista (SPS) i oko Jovanovićevih liberala (LDP), koje navodno podupire između 10 i 15 posto birača.

Dovoljan postotak glasova za ulazak u parlament mogli bi, kako se očekuje, ostvariti još samo Šešeljevi radikali (SRS), Koštunicina Demokratska stranka Srbije (DSS) i Diknićevi Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

 Izborni prag iznosi pet posto, no to se ne odnosi na manjinske stranke za koje vrijedi prag koji ovisi od broja izašlih birača manjina na izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije