Dilema o pravu Vujanovića na kandidaturu

Filip Vujanović izrazio je uvjerenje da bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima (EPA)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je uvjerenje da bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima u toj državi, ako ga Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo kandiduje na tu funkciju, javio je Tanjug.

On smatra da bi izbornu pobjedu zaslužio kvalitetom svog rada, promocijom Crne Gore, politikom pomirenja i dobrosusjedskih odnosa, kao i afirmacijom te države u međunarodnoj zajednici.

Izbori na proljeće

„Moram dobiti više glasova nego što sam dobio na prošlim izborima, ako se DPS odluči za mene kao predsjedničkog kandidata. Ako se DPS odluči da neko drugi može dobiti više glasova od mene, onda sam ja u obavezi da tog nekog drugog podržim“, kazao je Vujanović za crnogorsku televiziju.

On je istakao da samo DPS može da predlaže i bira svog predsjedničkog kandidata, kao i da tu ne treba da se miješa manji partner u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratska partija (SDP).

„DPS treba da bira svog kandidata za predsjednika Crne Gore. To ne treba da

čini niko van DPS-a, uključujući i SDP“, kazao je Vujanović.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održaće se na proljeće naredne godine. 

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li Vujanović ima pravo na još jedan predsjednički mandat.

On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba.

Rok 20. januar

SDP, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsjednički mandat.

Prema zakonu, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić dužan je da raspiše predsjedničke izbore najkasnije 120 dana prije isteka mandata aktuelnom predsjedniku.

To znači da Krivokapić mora raspisati predsjedničke izbore do 20. januara, a oni se moraju održati najkasnije do 20. maja.

Izvor: Agencije