Tenzije oko spomenika na jugu Srbije

U Preševu, kraju na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, u novembru je postavljen spomenik pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, poginulim u sukobima 2000. i 2001. godine sa srpskim snagama sigurnosti.

Mjesec dana kasnije, spomenik izaziva prijetnje. Premijer Srbije Ivica Dačić spominje nasilno uklanjanje spomenika dok neki bivši pripadnici albanske Oslobodilačke vojske prijete oružjem. Priču donosi reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Oštre reakcije

Spomenik više od mjesec dana nakon postavljanja izaziva oštre reakcije i srpske i albanske strane.

Premijer Srbije Ivica Dačić u nekoliko navrata je pozvao da se spomenik ukloni i zaprijetio:

„Ako neće milom, onda ćemo silom…“

A pojedini bivši borci OVPBM-a prijete da će u tom slučaju ponovo uzeti oružje u ruke.

Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa apeluje na smirivanje strasti:

„Čvrsto smo ubeđeni da probleme rešavamo mirnim putem, to je put koji nema alternativu, a za suprotstavljanje sa Dačićem, suprotstavljanje sa snagama policije republike Srbije, Albanci nisu ni najmanje zainteresovani. Sigurni smo da ćemo vandalizmu odgoviriti mirnim putem. Jer, mir nema alternativu za nas.“

Prvi čovjek Preševa smatra da spomenik nije najvažnije pitanje za njegov kraj:

„Postavite pitanje koje se tiče ekonomskog razvoja Preševa… postavite pitanje koje se tiče realizacije prava Albanaca o slobodnoj upotrebi jezika i pisma.“

Ipak, jedan od nekadašnjih vođa OVPBM-a Orhan Redžepi drugačije gleda na sve što se posljednjih dana dešavalo u vezi sa spomenikom svojim saborcima.

Redžepijev istup

„Ovo je jedan u nizu srpskih antialbanskih scenarija. Siguran sam da se priprema neko gnusno proterivanje Albanaca iz Preševske doline. Ali, mi Albanci ovih albanskih teritorija odlučnije nego ikada bićemo spremni da odbranimo ove teritorije ili najkraće rečeno, da odbranimo naše stavove, da ovaj dio albanskih teritorija u najkraćem mogućem roku bude sastavni deo Kosova, odnosno Albanije“, poručio je Redžepi.

Spomenik poginulim borcima OVPBM-a u Preševu nije ni prvi ni jedini – slični postoje u nekoliko sela na jugu Srbije.

Izvor: Al Jazeera