Linić: Podrška porezu na nekretnine

Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine, jer to nije novi porez, nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice, poručio je u utorak hrvatski ministar financija Slavko Linić, komentirajući izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada tokom iduće godine neće uvoditi nove poreze ekonomiji, prenosi Hina.

Taj porez neće građanima donijeti veće obaveze nego što su plaćali do sada, a više će plaćati samo bogataši, koji ne znaju što bi sa svojim praznim kućama i stanovima, rekao je Linić novinarima nakon konferencije za novinare o fiskalizaciji.

Intezivna kampanja

Ministarstvo financija nastavlja intenzivnije kampanju objašnjavanja javnosti šta bi značilo uvođenje poreza na nekretnine, nakon razgovora s predstavnicima stranaka i stručnjaka za porezni sistem u januaru će se usmjeriti na informiranje građana, od kojih očekuje podršku tom prijedlogu.

Porez na nekretnine izazvao je jedan od najvećih sukoba u Kukuriku koaliciji, izvještava Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić.  

Hrvatska narodna stranka mu se usprotivila, tvrdeći da nije vrijeme za njegovo uvođenje.

S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP) je u tome vidio zakulisnu igru Radimira Čačića, bivšeg potpredsjednika vlade, koji ju je morao napustiti zbog pravomoćne zatvorske kazne. Tvrdili su da je htio izazvati “potop u vladi”, dok je Čačić to demantirao. 

Linić kaže da HNS u dosadašnjoj raspravi nije imao ništa protiv prijedloga, samo je smatrao da sada nije pravo vrijeme za to.

“I poduzetnici kažu da nije vrijeme, u Hrvatskoj nikad nije vrijeme, ne bi htjeli promijeniti ništa. Kriza jest vrijeme da se nešto promijeni ako želimo biti uspješni”, rekao je Linić, dodavši da je Ministarstvo financija obavilo najvažnije razgovore sa zainteresiranima, a na kraju će Vlada odlučiti šta će biti s tim porezom.

Izvor: Al Jazeera i agencije