O Balkanu na Bečkom ekonomskom forumu

Samo zajedničkim naporima moguće je prevazići krizu, uvjeren je šef austrijske Vlade (AFP)

Evropska unija (EU) je zajednički cilj zemalja Zapadnog Balkana, koji je brže dostižan regionalnom saradnjom, ocjena je završnih izlaganja na devetom Bečkom ekonomskom forumu.

Premijer Crne Gore Igor Lukšić kazao je da su svi Evropljani prepoznali da je potrebna snažna Evropa, a kriza u eurozoni je jasno pokazala da nijedna zemlja ne može stajati po strani i ukazao na povezanost, prije svega, bankarskog sektora, prenosi Tanjug.

Evropske vrijednosti mira, stabilnosti, demokratije i vladavine prava su univerzalne vrijednosti koje su bitne za budućnost, uvjeren je on, dodajući da je evropska integracija regije Jugoistočne Evrope realna potreba, a ne neki prestižni cilj tih zemalja.

Saradnja EU-a i regije

Lukšić je, na osnovu činjenice da Evropa neprestano sarađuje s regijom Jugoistočne Evrope rekao kako to jasno pokazuje da ona nije napustila ciljeve daljeg širenja.

Ministrica trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari-Ljilja smatra da u regiji postoji mnogo toga što zemlje povezuje, a da se prečesto gleda na ono što ih razdvaja i sprečava da napreduju ka EU-u.

Ona je ocijenila da se regija treba redefinirati iz regije konflikta i nestabilnosti u regiju stabilnosti i kazala da je moguće sarađivati i prevazići razlike, što najbolje pokazuje EU.

Kusari-Ljilja smatra da je dijalog s Beogradom veoma težak, ali da je neophodan, jer i Beograd i Priština znaju da im je potrebna stabilna budućnost, te ukazuje na činjenicu da je Srbija i danas najvažniji trgovinski partner Prištine.

Brzina napretka ka EU-u zavisit će, prema njenom mišljenju, od antikorupcijske politike, jer nije moguće napredovati bez vladavine prava i uspješne borbe protiv korupcije.

Austrijski kancelar Werner Faymann, pozdravljajući učesnike, rekao je da sve dok postoje zemlje u Evropi u kojima je stopa nezaposlenosti mladih 30, 40 ili 50 posto, kriza nije okončana.

Samo zajedničkim naporima moguće je prevazići krizu, uvjeren je šef austrijske Vlade.

U vezi s krizom u eurozoni Faymann je ponovio da ona ne može biti riješena bez privrednog rasta, pošto samo rast može stvoriti nova radna mjesta i omogućiti investicije.

Neophodna saradnja

Šef Raiffeisen Bank International Herbert Stepic kazao je da ne očekuje, poslije Hrvatske, prijem novih članica u EU prije 2020. godine.

On je naglasio da je regionalna saradnja neophodna, jer su balkanske zemlje premale da bi mogle samostalno biti konkurentne.

Stepić je ocijenio da Jugoistočna Evropa ima veliki potencijal, a da ekonomije regije trebaju analizirati privrede Poljske, Češke i Slovačke kako bi i one postale konkurentne. 

Izvor: Agencije