Gradu Zagrebu prijeti zapljena

Ministarstvo finansija Republike Hrvatske prijeti zapljenom Gradu Zagrebu, tvrdeći da posljednjih pet godina nije uplatio u državni budžet višak novca od poreza na dohodak.

Prema rješenju Ministarstva, grad duguje 45 miliona eura.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, Grad Zagreb dug ne priznaje, novac nije uplatio, već podiže tužbe, a dvije strane različito tumače zakone i uredbe.

Ministarstvo tvrdi da višak novca od poreza na dohodak namijenjen za školstvo, zdravstvo i socijalnu pomoć ide državi, a grad ističe da sav taj prihod treba zadržati  u svom budžetu.

Grad je zatražio da se zapljena odgodi, a Ministarstvo tek treba odlučiti hoće li na to pristati.

Bandićev stav

“Grad Zagreb se ne boji blokade, još manje je pred kolapsom”, poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U Ministarstvu tvrde da je od 2008. do danas grad državi trebao uplatiti 57,4 miliona eura, a uplatio je 12, 5 miliona eura. Dug je, prema tom rješenju, 45 miliona eura.

Slavko Kojić, šef gradskog Ureda za finansije tvrdi da “Grad Zagreb nema obvezu prema državi nijedne lipe! Nalog da Grad Zagreb nešto vrati u proračun višestruko je nezakonit. Država Gradu Zagrebu nije ništa uplatila, niti posudila, prema tome riječ ‘vrati’ nema smisla.”

Kako je izvijestila Kiseljak, iako je u ponedjeljak  istekao rok za uplatu, račun Grada Zagreba nije blokiran.

“Da se to dogodi, 22 tisuće ljudi na gradskom proračunu ostalo bi bez plaća i stao bi poslovni život metropole. U gradu su sigurni da se to neće dogoditi”, kazala je ona.

Bandić je rekao:

“Rješenje Ministarstva financija mi liči na priče iz ‘46 – osudim vas na smrt bez dokaza, bez uporišta. I onda vas ubijem. I onda se ispričam obitelji. I onda još pitam ‘imate li vi još kojeg sina?”

‘Pod prisilom’

Kako je kazala Kiseljak, Bandić sve s finansijskog prebacuje na politički teren i tvrdi da je protiv njega njegova bivša stranka, Socijaldemokratska partija, koja je sada na vlasti i koja ima većinu u Gradskoj skupštini.

“Ovo nema veze ni sa čim nego sa terorom nad neželjenim gradonačelnikom grada Zagreba koji je tri i pol godine gradonačelnik usprkos prekomjernom granatiranju iz Ćirilometodske i zadnjih godinu dana s Markova trga”, rekao je Bandić.

Ipak, Grad Zagreb je svake godine dio novca uplaćivao u državni budžet. Pitanje je – zašto, ako po zakonu ne mora.

Kojić pojašnjava da je novac uplaćivan “pod prisilom”, te da će sada tražiti da im država vrati 26,5 miliona eura.

“Da nisu vukli mačka za rep, ne bi tražio tih 200 milijuna kuna, a sad kad hoće vuć’ mačka za rep, uzet ćemo svoje pare”, kategoričan je Bandić.

“Grad Zagreb podnio je tužbe i Upravnom i Ustavnom sudu. Ići će, poručuju i do Strasbourga”, izvijestila je Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera