Vlada i IZ Crne Gore potpisale ugovor

Fejzić: Potpisivanjem ugovora potvrđen je viševjekovni kontinuitet postojanja IZ-a u Crnoj Gori (monteislam.com)

Reis Rifat ef. Fejzić i premijer Igor Lukšić potpisali su u ponedjeljak u Podgorici Ugovor koji definira uređenje odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori.

Potpisivanjem sporazuma o uređenju odnosa s IZ-om Crna Gora dokazuje da ima šta ponuditi u evropskim integracijama, kao država koja promovira toleranciju i različite vrijednosti, ocijenio je Lukšić.

Lukšić je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice.

On je nakon potpisivanja Ugovora rekao da sporazum doprinosi daljoj profilaciji Crne Gore kao zemlje koja vodi evropsku politiku.

Lukšić je naveo da je Vlada prije godinu dana prepoznala potrebu uređenja odnosa s vjerskim zajednicama.

Premijer Crne Gore izjavio je da smatra da se mora donijeti novi zakon o položaju vjerskih zajednica i zakon o vraćanju imovinskih prava, “s obzirom na to da vjerske zajednice nisu obuhvaćene zakonom o restituciji”.

Historijski dan

Ocjenjujući dan potpisivanja historijskim, Fejzić je naglasio da se ovim potvrđuje viševjekovni kontinuitet postojanja IZ-a u Crnoj Gori.


Lukšić (desno) će u utorak potpisati ugovor
s Jevrejskom zajednicom [monteislam.com]

On je rekao da je stepen ostvarenog kroz ovaj ugovor u relativno kratkom periodu zadovoljavajući te da se njime i formalno priznaje islam kao vjera.

Reis je na kraju obraćanja  u svoje lično ime, u ime svojih saradnika, IZ-a i svih muslimana u Crnoj Gori  izrazio zahvalnost premijeru na razumijevanju potreba muslimana ove države i njihovih specifičnih posebnosti.

Kako je najavljeno iz crnogorske Vlade, Lukšić i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari potpisat će u utorak ugovor o uređenju međusobnih odnosa, javlja Tanjug.

Lukšić je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se regulira odnos te zemlje s Katoličkom crkvom.

Taj ugovor je, kako je tada saopćeno, predstavljao kontinuitet odnosa Crne Gore sa Svetom stolicom, s obzirom na konkordat koji je 1886. godine potpisala knjaževina Crne Gore s Vatikanom, a kojim je reguliran status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Pravoslavna crkva

Konkordat je prvi akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.

Upitan kada će Vlada Crne Gore potpisati sličan ugovor i s Pravoslavnom crkvom, Lukšić je kazao da za to treba malo vremena, jer je situacija kompliciranija nego kada su u pitanju druge vjerske zajednice.

“Ono što nemamo kada su u pitanju druge vjerske zajednice je da je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori podijeljena i tu bi morali razmatrati pitanje potpisivanja dva ugovora, ili ići na drugu opciju, koja je meni bliža, a to je otvaranje širokog dijaloga o tome na koji način riješiti pitanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, naveo je premijer.

Lukšić je poručio da je Vlada Crne Gore spremna da dijalog o tom pitanju, ali prethodno treba precizno definirati principe na kojima će se dijalog odvijati.

Izvor: Agencije