Slovenija i Hrvatska se dogovorile o arbitrima

Hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić u utorak su potvrdili da su se Slovenija i Hrvatska dogovorili oko imena arbitražnih sudija koje je predložila Evropska komisija, a koji će uz jednog hrvatskog i slovenskog sudiju odlučiti o granici dvije zemlje.

Predsjednik komisije je Gilbert Guillaume, francuski pravnik za međunarodna pitanja koji je ranije predsjedavao Međunarodnim sudom pravde, dok će njemački pravnik i bivši sudija Međunarodnog suda pravde Bruno Simma i profesor međunarodnog prava na britanskom univezitetu Oxford Vaughan Lowe biti članovi komisije, potvrdili su Milanović i Pusić na konferenciji za novinare u vladi.

Milanović je rekao i da je predmet arbitraže definisan u arbitražnom sporazumu i da se odnosi na kopnenu i morsku granicu.

Radi se o dogovoru hrvatske i slovenske strane o članovima Komisije koji su se birali s popisa kandidata kog su dobili od predsjednika EK Jose Manuela Barrosa i komesara za proširenje EK Stefana Fuellea.

Pozitivna atmosfera

Hrvatska je već predložila Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

“Stvorena je pozitivna atmosfera za nastavak arbitraže za koju nije bitno koliko će trajati. Važno je sudijama ostaviti vremena da donesu pravednu odluku u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je hrvatski premijer.

Milanović je rekao i da je predmet arbitraže definisan u arbitražnom sporazumu i da se odnosi na kopnenu i morsku granicu.

 

Evropska komisija pozdravila je pokretanje arbitražnog procesa između dvije zemlje i izrazila zadovoljstvo što su se vlade dvije zemlje dogovorile o imenovanju predsjednika arbitražnog suda i dva člana, izjavio je komesar EK za proširenje.

“Ovaj zajednički dogovor vrlo je dobar znak za pozitivan razvoj dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje kao i za region zapadnog Balkana koji pokazuje da se čak i teška pitanja najbolje rješavaju dijalogom i saradnjom”, rekao je Fuelle.

Slovenski odlazeći premijer Borut Pahor pozdravio je dogovor Hrvatske i Slovenije, rekavši da je to veliki uspjeh svih onih koji su učestvovali u mirnom rješavanju pitanja granice, prenijeli su mediji.

Veliki optimizam

“Na djelovanje arbitražnog suda gledam s velikim optimizmom”, rekao je Pahor na konferenciji za medije.


Pahor: Uspjeh svih koji su učestvovali u rješavanju

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su se Hrvatska i Slovenija složile oko imenovanja predsjednika i dva člana arbitražnog suda, čime je postupak imenovanja tri arbitara zaključen.

Uz to što su prihvaćeni arbitri autoriteti i vrsni stručnjaci s iskustvom, slovensko ministarstvo u izjavi za javnost ističe da su oni “u svom dosadašnjem radu pokazali i dovoljno osjećaja za političku osjetljivost pojedinih slučajeva i da sva trojica dolaze iz zemalja EU s praksom i iskustvom prilikom određivanja granica na moru”.

Izvor: Agencije