Srbija: U prijedlogu budžeta više za Kosovo

Skupština Srbije počet će u ponedjeljak raspravu o prijedlogu zakona o budžetu za 2012. godinu, kojim su predviđeni prihodi od oko 7,28 milijardi eura, rashodi od 8,65 milijardi, dok će deficit iznositi oko 1,36 milijardi eura.

Za Kosovo su republičkim budžetom planirana izdvajanja u iznosu od 45 miliona eura.

Novinar Al Jazeere Nebojša Grabež istražio je koliko ove brojke govore o politici Beograda prema Kosovu.

„U odnosu na ovogodišnji, budžet za Kosovo uvećan je za oko 970 hiljada evra. Za predstavnike Vlade Srbije, koji su objašnjavali predlog budžeta članovima nadležnog skupštinskog odbora, ova planirana sredstva imaju socijalnu i razvojnu komponentu, i,  kako kažu, predstavljaju podršku lokalnim samoupravama“, kaže naš reporter.

‘Predizborni budžet’

U Ujedinjenim regionima Srbije, inače članici vladajuće koalicije, ocjenjuju, međutim, da je budžet za Kosovo prvenstveno socijalnog karaktera, jer se odnosi na plate, održavanje kulturno-historijskih spomenika, te manjim dijelom na povratak.

„ Ako imamo u vidu da se samo 100 miliona povećava u odnosu na prethodnu godinu, a opet prošle godine je budžet bio manji u odnosu na 2009., takođe, za 100 miliona, ja ne vidim da je tu učinjen neki boljitak”, kaže Stojanka Petković iz ove stranke.

Za najveću opozicionu Srpsku naprednu stranku budžet je rasipnički, jer ne predviđa ukidanje više od 150, kako kažu, nepotrebnih agencija, kao i smanjenje javnog sektora.

Također navode da nema ni transparentne slike o tome gdje odlazi novac, što se odnosi i na Kosovo.

„Mi prethodnih 11 godina imamo velika izdvajanja za naše sugrađane koji žive u veoma teškim uslovima u našoj južnoj pokrajini, a da nemao nikakve kvalitenije rezultate na terenu. Tamo se ne popravljaju putevi, bolnice su u veoma lošem stanju, čitava državna struktura pati od nedostatka ulaganja i potpuno je jasno da se veliki deo tog novca, kroz sive i crne kanale, vraća u centralnu Srbiju”, rekao je Marko Đurić iz Srpske napredne stranke.

Budžet kritikuju i u Liberalno-demokratskoj partiji (LDP) Čedomira Jovanovića. Za njih je ovo predizborni budžet i pokazuje da nema promjene u kosovskoj politici Vlade.

„Jasno je da nema zaokreta u pogrešnoj kosovskoj politici. To je ono što onemogućava Srbiju da dobije kandidaturu u martu. To je ono što LDP insistira već mesecima. To je parapolitika koja suštinski koči Srbiju na evropskom putu”, kaže Zoran Ostojić iz LDP-a.

Bez nesuglasica

Predstavnike Ujedinjenih regiona Srbije, takođe, je zanimalo koliko će trajati ovaj budžet i da li će i na teritoriji Kosova biti raspisani izbori.

„ Dobila sam odgovor od ministra da svako ko poštuje Ustav Srbije svakako će raspisati izbore. I dobila sam odgovor da dok traje ova Vlada, to će biti tako, dok za sledeću Vladu nema garancija. Dakle, sveukupni odgovor nisam dobila. U dilemi sam da li ćemo imati naše institucije nakon šestog maja”, istakla je Petković.

Ovaj datum, prema trenutnim najavama, najrealniji je termin za održavanja predstojećih izbora.

Kako kaže naš novinar, poslanici Skupštine Srbije raspravljat će u ponedjeljak o prijedlogu zakona o budžetu za 2012.

„Iako se prethodnih dana najavljivala žestoka rasprava i velika neizvesnost u pogledu ishoda glasanja, u vladajućoj koaliciji kažu da su otklonili sve interne nesuglasice i da više nema prepreka na putu usvajanja budžeta”, rekao je Grabež.

Izvor: Al Jazeera