Pronevjerene 6,2 milijarde eura pomoći za Kosovo

Srbi na Kosovu većinom ne priznaju strukture vlasti u Prištini (EPA)

Veliki dio pomoći koju Srbija uplaćuje za svoje sunarodnjake na Kosovu je pronevjeren.

Većem dijelu od 6,2 milijarde eura, koliko se u posljednjih 12 godina iz državnog budžeta Srbije slilo na Kosovo, često se gubi svaki trag, piše beogradski dnevnik Press od utorka, a prenosi njemačka agencija DPA.

Brojke pokazuju, tvrdi Press, da iz državne kase na Kosovo ode oko 960 eura svakog minuta.

List navodi da je svaki Srbin na Kosovu, procjenujući da ih ima oko 100.000, mogao dobiti po 62.000 eura da je, primjera radi, donijeta odluka da se novac tako raspodijeli, umesto što su tolerirane zloupotrebe.

Brojke pokazuju, tvrdi Press, da iz državne kase na Kosovo ode oko 960 eura svakog minuta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić (Socijalistička partija Srbije – SPS) je potvrdio da je policija preuzela istragu oko ovog skandala, prenosi Deutsche Welle.

Strahuje se da je veliki dio novca otišao u ruke Srba koji već odavno ne žive na Kosovu ili na višestruke plate državnih službenika, za koje se znalo da sjede u Beogradu.

Plate za bivše radnike

List navodi da Elektroprivreda Srbije (EPS) i dalje isplaćuje plate za oko 6.000 zaposlenih koji su nekada radili u Termoelektrani (TE) Obilić na Kosovu.


Ivica Dačić [Tanjug]

Lideri Srba sa Kosova kazali su za isti list da najveći dio novca koji je bio namijenjen za otvaranje malih i srednjih preduzeća i zapošljavanje radnika nije otišao u te svrhe.

Izvor Pressa blizak istragama koje trebaju utvrditi gdje je završio novac namijenjen ljudima na Kosovu navodi da maltene nema nijednog nadležnog ministarstva iz perioda do 2007. godine koje nije prisvojilo dio kolača.

Na Kosovu je u ponedjeljak boravila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u Prištini iznijela očekivanja od Beograda da ukine paralelne strukture vlasti na Kosovu.

Evropska unija (EU) je u proteklo vrijeme u više navrata upozorila srbijanske vlasti da očekuje normaliziranje odnosa između Beograda i Prištine, dok u srbijanskoj prijestonici istovremeno opozicija vrši pritisak na vlast da Briselu jasno kaže da se Srbija nikad neće odreći Kosova. 

Izvor: Agencije