Clinton o konvoju: Nema humanitarne krize na Kosovu

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i državna tajnica SAD-a Hillary Clinton: Poziv ljudima na sjeveru Kosova na saradnju (AFP)

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da na Kosovu nema humanitarne krize, a povodom konvoja ruske humanitarne pomoći upućenog na sjever.

“Provjerili smo kod Ujedinjenih naroda i drugih. Oni ne izvještavaju o bilo kakvoj humanitarnoj krizi ili potrebi”, rekla je Clinton odgovarajući na pitanje o konvoju poslije razgovora sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom.

Kako se navodi na web stranici State departmenta, ona je pozvala ljude na Kosovu, “naročito na sjeveru”, da sarađuju, ističući da prema kosovskom ustavu imaju jednaka prava.

Pravila i norme

Jahjaga je na pitanje o konvoju rekla da “postoje pravila i norme” vezana za humanitarnu pomoć i da će prištinske vlasti u tom procesu poštovati “sve međunarodne konvencije, kosovski ustav i administraciju Kosova”.

Konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije, koji je od utorka poslijepodne  zadržan na prijelazu Jarinje, u petak ujutro krenut će ka Kosovskoj Mitrovici, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin.


Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin [Tanjug]

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kazao je da su se predstavnici Srba sa sjevera Kosova saglasili da tri džipa policije EULEX prate ruski humanitarni konvoj.

Obraćajući se novinarima u Leposaviću, Konuzin je kazao da su u toku finalni pregovori, te da se nada da će konvoj krenuti u sedam sati ujutro u petak

EULEX  je Rusima ranije  ponudio da do Kosovske Mitrovice idu uz njihovu pratnju ili da na Kosovo uđu preko prijelaza Merdare, što su oni odbili, jer tamo vrše kontrolu kosovski carinici.

Konuzin je zahtjeve EULEX-a  ranije nazvao „političkom ucjenom“.

“O toj situaciji diskutovano je na samitu u Briselu i EU je dala kompromisan prijedlog. Tokom dana smo razrađivali prijedloge sa Moskvom, Beogradom, sa predstavnicima Srba na sjeveru Kosova i predstavnicima EU“, rekao je Konuzin novinarima u četvrtak.

Nedeljković je kazao da su se  predstavnici lokalne zajednice  složili da ispoštuju dogovor ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i EU.

“Dali smo pristanak da tri džipa EULEX policije prati ovu humanitarnu pomoć, ne želeći da se više ovo pitanje politizuje, jer smatramo da je u dovoljnoj meri ispolitizovano. Ne želimo da kočimo da pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija, jer smatramo da na severu Kosova, a i na celom Kosovu i Metohiji ima veliki broj ljudi koji živi od socijalne i humanitarne pomoći“, objasnio je on.

“Mi nemamo ništa protiv misije EULEX-a i onog trenutka kada se vrati svom mandatu i odustane od instaliranja kosovskih institucija na severu Kosova imaće punu slobodu kretanja“, kazao je Nedeljković.

Novi konvoj

Konvoj iz Rusije krenuo je u organizaciji Ministarstva za vanredne situacije i civilnu zaštitu Rusije. Direktor Odjeljenja za međunarodne aktivnosti pri ministarstvu Jurij Bražnjikov kazao je  da je na putu još jedan konvoj.

On se, prema riječima Bražnjikova, sada nalazi na 60 kilometara od rumunsko-srbijanske granice.

“Pošto kolona prođe kontrolni punkt, uputiće se u srpski grad Niš, gdje će biti istovarena, a potom će se u fazama prevoziti na Kosovo”, rekao je Bražnjikov.

U koloni ruskog Ministarstva nalazi se 25 teretnih vozila koji prevoze 240 tona hrane, odjeće i agregata za struju, navodi ruska državna agencija.

Izvor: Agencije