Ivanović: Moguća nezavisnost sjevera Kosova

Most na Idru je postao simbolom podjele Kosova (EPA)

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne isključuje mogućnost da Srbi sa sjevera Kosova i Metohije proglase nezavisnost tog dijela Pokrajine, ukoliko Zapad i dalje bude insistirao na implementaciji dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine.

Ivanović je za Međunarodni radio Srbija rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi donijela ništa posebno.

Ta mogućnost ipak nije isključena, jer, kako je rekao, Srbi na Kosovu i Metohiji vrlo dobro posmatraju šta rade njihove komšije Albanci.

Potrebna transparentnost

Povodom najava Srba sa sjevera Kosova da neće podržati dogovor sa Prištinom o carinskim pečatima, koji podrazumijeva kosovske carinike na administrativnim linijama, kao i povodom njihovog zahtijeva da se preispita dalje učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom, Ivanović je istakao da svako ima svoj pristup i da je to legitimna stvar, ali da je potrebna veća transparentnost.

Malo više transparentnosti moglo bi, prema njegovim riječima, smanjiti trzavice između predstavnika pregovaračkog tima i pojedinih članova Vlade, a samim tim i trenja na relaciji kosovski Srbi – šef pregovaračkog tima Beograda.

“Po mom dubokom ubeđenju, kosmetski Srbi bi morali biti deo dogovora i to još u najranijoj fazi, kada se formiraju različite opcije sa kojima se ulazi u pregovore, prosto zato što će, posebno Srbi na severu, biti deo procesa implementacije onoga što se eventualno dogovori tokom dijaloga Beograda i Prištine”, kazao je Ivanović.

Albanci na Kosovu, s druge strane, smatraju da podjela te zemlje ne dolazi u obzir.

U Mitrovici, južno od Ibra, govori se albanskim jezikom i plaća se samo u eurima.

Albanci u ovom dijelu grada naglašavaju da podjela Kosova nije moguća.

Poslije današnjeg obraćanja šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića članovima skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i upozorenja da se “ono što je dogovoreno u Briselu mora provesti”, među Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji jednoglasno se tumači kao odricanje Srbije od Kosova i Metohije, javlja dopisnik Srne.

“Stefanovićeve reči da ono što je dogovoreno u Briselu mora de se provede potvrđuju sumnje Srba i nealbanaca južno od Ibra da je zvanični Beograd zarad ulaska u EU spreman da se odrekne i Kosova i Metohije i preostalo srpsko i nealbansko stanovništvo prepusti kosovskim vlastima”, rekao je za Srnu Nebojša Nikolić, gradonačelnik Prištine sa izmještenim sjedištem u Gračanici.

Nikolić upozorava da vlasti u Beogradu moraju ipak pojasniti otkuda Stefanoviću ovlašćenje da prekrši Ustav i Deklaraciju Skupštine Srbije, kojima je rečeno da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije.

Smetnja EU

Laza Radulović, predsjednik Narodne crnogorske partije Kosova i Metohije, kaže da je iznenađen javnim istupom Stefanovića, posebno zbog njegove smjelosti da, uprkos raspoloženju građana sa sjevera Kosova, saopšti istinu da se briselski sporazumi moraju provesti.

“To je potvrda mog ličnog uverenja da Beograd traži način kako da se oslobodi balasta zvanog Kosovo i Metohija jer mu to predstavlja smetnju na putu u EU”, rekao je Radulović.

On je poručio svima koji nisu pročitali Ahtisarijev plan da ga pročitaju, jer se, kako je rekao, njime daju veće garancije i prava od onih koje dobijaju Crnogorci, Srbi i nealbanci briselskim sporazumima.

Veliko iznenađenje za Nikolića i Radulovića predstavlja optužba koju je Stefanović iznio na račun četvorice predsjednika opština sa sjevera Kosova da oni “ne predstavljaju sve Srbe i nealbance sa Kosova i Metohije”, jer je donedavno Stefanović u predsjednicima opština sa sjevera Kosova imao jedine legalne i legitimne predstavnike sa kojima se konsultovao o rješenjima problema administrativnih prelaza.

Izvor: Al Jazeera i agencije