Ujedinjeni narodi: Ekonomska nesigurnost zakočila inovacije

Broj prijavljenih patenata pao po prvi put u 14 godina, tvrdi UN.

U svijetu je prošle godine prijavljeno 272.600 patenata, za 1,8 posto manje nego u 2022. godini ((Photo: Business Wire/AP)

Ekonomska nesigurnost zakočila je inovacije u 2023. godini, izvijestila je u četvrtak agencija za patente pri Ujedinjenim narodima (UN), upozorivši da je broj prijavljenih patenata pao po prvi put u 14 godina.

U svijetu je prošle godine prijavljeno 272.600 patenata, za 1,8 posto manje nego u 2022. godini, utvrdila je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), koja nadzire sistem međunarodnog priznanja patenata.

Kina je na prvom mjestu sa 69.610 prijava, za 0,6 posto manje nego godinu ranije.

SAD je zauzeo drugo mjesto sa 55.678 prijavljenih patenata, za pet posto manje nego u 2022, navodi WIPO.

Zabrinjavajući trendovi

„Mislim da je to zaista širi odraz trendova u ekonomiji inovacija. I mislim da donekle zabrinjava”, rekao je glavni ekonomista WIPO-a Carsten Fink, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Inovacija, tehnološki napredak generiraju budući ekonomski rast, buduća radna mjesta, i mislim da se vlade moraju pobrinuti za uspostavu inovativnog ekosistema koji je živ i… stvara sjeme budućeg rasta”, kazao je Fink.

Na trećem je mjestu po broju prijava Japan, a na petom Njemačka koje su također zabilježile manje prijava nego u 2022. Južna Koreja zasjela je na četvrto mjesto sa nešto više prijava nego godinu ranije.

Izvor: Agencije