I Plenković protiv američkog plana za plinovod u BiH

Novim plinovodom čiju izgradnju zasad uslovljavaju Dragan Čović i HDZ, Bosna i Hercegovina bi se spojila na hrvatski plinski sistem.

Hrvatski premijer Andrej Plenković (REUTERS/Johanna Geron)

Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa bosanskohercegovačkih Hrvata u izgradnji Južne plinske interkonekcije, saopćeno je u petak nakon susreta premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH koji insistira da se plinovodom upravlja iz Mostara.

Hrvatska je spremna podržati taj projekat kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u susjednu BiH, piše Hina.

Međutim, američka ambasada u Sarajevu prije dvije sedmice kritizirala je Čovića jer on insistira da se povezivanje plinskih mreža Hrvatske i BiH realizira uspostavom nove kompanije čije bi sjedište bilo u Mostaru.

I američki državni sekretar Antony Blinken prošli je mjesec poručio Čoviću da prestane opstruirati taj projekat, važan za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH.

Čović, međutim, smatra da je neprihvatljivo da projekat izvodi i novim krakom plinovoda upravlja kompanija BH Gas čije je sjedište u Sarajevu jer u njoj nema zaposlenih Hrvata.

Američki diplomati, s druge strane, smatraju kako taj posao treba povjeriti BH Gasu.

Protivljene američkoj politici

„Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH”, stoji u saopćenju objavljenom u petak nakon susreta Čovića i Plenkovića.

Uz predsjednika HDZ-a BiH krajem januara je stao i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, naglasivši tada kako se u realizaciji projekta uz SAD, Hrvatsku i BiH mora garantirati i uloga Hrvata u BiH.

Interkonekcijom bi se Bosna i Hercegovina spojila na hrvatski plinski sistem i LNG terminal na otoku Krku.

Plinovod bi u BiH trebao imati dva odvojka, jedan koji bi vodio prema centralnom dijelu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Centralni dio BiH se trenutno snabdijeva plinovodom Turski tok, zajedničkim projektom ruskog plinskog diva Gazproma i Turske.

Izvor: Agencije