Španija ukinula vize za Kosovo

Zemlje šengenskog prostora ukinule su vize za 1,8 miliona stanovnika Kosova.

Kosovo je bila posljednja zemlja Zapadnog Balkana čijim su stanovnicima trebale vize za ulazak u šengensku zonu (EPA)

Građani Kosova će moći slobodno ulaziti u Španiju, kao i u ostalih 26 članica šengenskog prostora, nakon što je Madrid ukinuo vize za tu balkansku zemlju, izvijestile su u ponedjeljak španske novine El Pais.

Prethodno prošle sedmice zemlje šengenskog evropskog prostora, unutar kojeg se na granicama ne pregledavaju putnicima dokumenti, ukinule vizni režim za 1,8 miliona stanovnika Kosova.

Jedino je Španija, koja ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008, zadržala vize, ali sada je i ona odustala od te mjere, piše Hina.

“Dobre vijesti se nastavljaju”, napisao je ranije potpredsjednik vlade Kosova Besnik Bislimi na društvenoj mreži Facebook.

“Sada i Španija priznaje pasoše Kosova, pa možemo bez vize putovati u tu zemlju”, dodao je.

Građani Kosova smiju boraviti u tim zemljama do 90 dana bez vize, za vremenski period od 180 dana.

Španija ne priznaje Kosovo

Pet zemalja Evropske unije – Španija, Rumunija, Kipar, Slovačka i Grčka – nisu priznale nezaivisnost Kosova.

Slovačka i Grčka su također članice šengenskog prostora, ali su 1. januara ukinule vize za građane Kosova.

“Sve zemlje šengena, koje ne priznajemo nezavisnost Kosova, prihvatili smo korištenje običnih kosovskih pasoša, no to nipošto ne znači priznanje Kosova”, rekao je neimenovani izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Španije za El Pais.

“Da to nismo učinili, nositelji tih pasoša bi imali zakonskih problema prilikom posjete zemalja koje ne priznaju Kosovo”, dodao je izvor.

Stanovnik Kosova je mogao ući u bilo koju drugu zemlju članicu, poput Hrvatske, gdje bi mu se odobrio ulazak bez vize pa bez ikakve daljnje provjere dokumenata ući u Španiju. Problem bi nastao tek ukoliko bi ga slučajno legitimisala policija ili ukoliko bi se morao prijaviti u hotelu s pasošem.

Madrid je proteklih godina uvjetovao priznanje Kosova njegovim dogovorom sa Srbijom, ali je izvještavao da se ne protivi približavanju Kosova Evropskoj uniji.

Evropsko vijeće, sastavljeno od država EU-a, u martu je odobrilo liberalizaciju viznog režima s Kosovom, a tu je mjeru u aprilu potvrdio Evropski parlament.

Kosovo je bila posljednja zemlja Zapadnog Balkana čijim su stanovnicima trebale vize za ulazak u šengen, prostor koji je dobio ime po mjestu u Luksemburgu gdje je 1985. potpisan sporazum o prekograničnom slobodnom kretanju.

Taj prostor uključuje 23 članice Evropske unije te Lihtenštajn, Švicarsku, Norvešku i Island.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada