Umro šef sicilijanske mafije Messina Denaro

Posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre bolovao je od raka debelog crijeva, a njegovo zdravstveno stanje je i uzrokovalo hapšenje nakon 30 godina potrage.

Matteo Messina Denaro je bio nemilosrdni ubica i posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre (Reuters)

Šef italijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je uhapšen u januaru nakon što je proveo 30 godina u bijegu, preminuo je, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija ANSA, prenosi Reuters.

Messina Denaro (61) bolovao je od raka debelog crijeva u trenutku hapšenja.

Kako mu se stanje pogoršalo posljednjih sedmica, prebačen je u bolnicu iz zatvora s najvećom sigurnošću u centralnoj Italiji.

Denaro nije tražio agresivan medicinski tretman, izvijestila je ANSA, dodajući da su ga ljekari prestali hraniti nakon što je proglašeno da je u ireverzibilnoj komi.

Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultirala njegovim hapšenjem nakon posjete klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu.

Nakon hapšenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L'Aquili gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje.

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga italijanskog stripa kojeg je i sam fan, Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegov utjecao sezao do Palerma, pišu agencije.

Nemilosrdni ubica

Bio je nemilosrdni ubica i posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre, prenosi Hina.

Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Riina (1930.-2017.) poslao u Rim da ubiju suca Giovannija Falconea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. maja blizu Palerma.

Matteo Messina Denaro nestao je u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svog rodnog grada Castelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu gdje je došao na redovni ljekarski pregled.

Izvor: Agencije