Apple će 12. septembra predstaviti novi iPhone

Predstavljanje novih proizvoda emitiraće se uživo, a vrhunac događaja bit će iPhone 15 linija, koja će uključivati dva početna modela i dva vrhunska modela.

Najskuplji model iPhonea, s ekranom od 6,7 inča, bit će opremljen novom kamerom s dubljim optičkim zumom (Reuters)

Kompanija Apple će 12. septembra predstaviti nove proizvode, među kojima su i nova linija telefona iPhonea 15 i pametni satovi sljedeće generacije.

Predstavljanje novih proizvoda emitiraće se uživo, a vrhunac događaja biće iPhone 15 linija, koja će uključivati dva početna modela i dva vrhunska modela, prenbosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Uređaji niže klase, koji će se vjerovatno zvati iPhone 15 i 15 Plus, imat će neke od opcija prošlogodišnjih Pro modela – A16 čip, Dinamic Island interface i zadnju kameru od 48 megapiksela, ali će zadržati trenutni dizajn.

Značajnije promjene imat će modeli višeg ranga, uključujući redizajniran okvir koji koristi titanij umjesto nehrđajućeg čelika, daleko tanje ivice oko ekrana i A17 procesor koji koristi napredniji 3-nanometarski proizvodni metod.

Titanij će također učiniti telefone malo lakšim.

Veće cijene za neke modele

Tu je i novo prilagodljivo dugme koje će zamijeniti dugogodišnji prekidač za isključivanje zvuka, funkcija koja je prisutna na iPhoneu od kada se proizvod prvi put pojavio na tržištu 2007. godine.

Najskuplji model iPhonea, s ekranom od 6,7 inča, bit će opremljen novom kamerom s dubljim optičkim zumom, koja se može bliže fokusirati na udaljene objekte koristeći samo fizičko sočivo, a ne softver, čime se dobijaju snimci višeg kvaliteta.

Sva četiri nova iPhonea će se prebaciti na USB-C priključak za punjenje, kako bi bili u skladu s novim propisima Evropske unije.

Novi iPhone uređaji pojavit će se u pretprodaji 15. septembra, a počet će se isporučivati kupcima i prodavnicama sedmicu kasnije.

Kompanija također planira povećati cijene za neke od svojih vrhunskih modela ove godine.

Prodaja pada treći kvartal uzastopno

Što se tiče Apple Watch-a, kompanija će predstaviti liniju serije 9 i drugu generaciju vrhunske serije Ultra, koja je debitirala prošle godine.

Novi modeli će imati brže čipove, što je prvo povećanje performansi za Appleov pametni sat u posljednje tri godine, kao i druge manje promjene, uključujući nove boje kućišta.

Kompanija je pod sve većim pritiskom, budući da prodaja opada treći kvartal zaredom, uslijed nestabilne potražnje za Appleovim pametnim telefonima i drugim uređajima.

Novi proizvodi bi trebali pomoći u obnavljanju rasta ove praznične sezone, najvećeg prodajnog perioda u godini.

Zajedno, iPhone telefoni i Appleovi satovi donose većinu prihoda tehnološkog giganta.

Izvor: Agencije