Bez napretka u novoj rundi dijaloga Kosova i Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo okrivio je glavnog pregovarača sa Kosova Besnika Bisljimija da je odbacio pregovore o ključnim pitanjima.

Petar Petković tvrdi da Kosovo nema namjeru formirati zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova (Reuters)

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da u ponedjeljak u novoj rundi dijaloga Srbije i Kosova na tehničkom nivou nije bilo napretka, uključujući  pitanje zajednice opština sa srpskom većinom.

Okrivio je glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija da je odbacio pregovore o ključnim pitanjima, njegovo ponašanje ocjenjujući skandaloznim.

Petković je ustvrdio da Kosovo nema namjeru formirati zajednicu srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova, kao jedan od uvijeta Srbije za uspostavljanje normalizacije odnosa s Kosovom.

Bislimi je izjavio da sastanak u Briselu nije donio rezultate te da srbijansku stranu interesira isključivo formiranje ZSO-a prije nego što se nastavi s ostalim tačkama provedbe sporazuma.

Nova runda pregovora u Briselu počela je u ponedjeljak ujutro sastankom specijalnog pregovača Evropske unije Miroslava Lajčaka za dijalog Srbije i Kosova.

Lajčak je kazao da je nova runda dijaloga bila fokusirana na provedbu postignutih sporazuma, kao i da će se razgovori nastaviti.

Nema provedbe briselskog sporazuma

“Razgovarali smo o daljem putu provedbe sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja. Diskusije će se nastaviti”, napisao je on na Twitteru.

Ovo je prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka na visokom nivou premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Evropska unija, podržana Washingtonom, predstavila je ranije sporazum koje su potpisali i Srbija i Kosovo, koji bi trebao normalizirati odnose dvije strane koji su napeti od kako je u februaru 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

Sporazum podrazumjeva priznavanje diploma, registarskih oznaka na vozilima, kao i neke druge tahničke stvari koje bi unaprijedile i olakšala protok ljudi i roba između Srbije i Kosova.

Konkretni koraci na provedbi ovog sporazuma još nisu napravljeni.

Izvor: Agencije