Kina pokušava usporiti demografski pad

Vladini politički savjetnici predložili su u martu da neudate i žene bez partnera mogu dobiti pristup zamrzavanju jajnih ćelija i tretmanu vantjelesne oplodnje, između ostalih usluga.

Kina je zabrinuta zbog prvog pada broja stanovnika Kine u posljednjih šest decenija i njihovog brzog starenja (EPA)

Dok Kina pokušava da uspori svoj demografski pad, žene poput Chen Luojin mogle bi da budu dio rješenja.

Razvedena 33-godišnjakinja živi u Chengduu, glavnom gradu jugozapadne provincije Sichuan, koja je legalizovala registraciju djece neudatih žena u februaru, što Kina razmatra da uradi širom zemlje kako bi riješila rekordno nisku stopu nataliteta, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Promjene znače da neudate žene mogu uzeti plaćeno porodiljsko odsustvo i primati subvencije za djecu, koje su ranije bile dostupne samo vjenčanim parovima.

Najvažnije je da bi Chen mogla da pristupi in vitro fertilizaciji (IVF) legalno, u privatnoj klinici. Ona je sada u 10 sedmici trudnoće.

Zabrinutost zbog demografskog pada

“Postati samohrani roditelj nije za svakoga, ali sam sretna zbog svoje odluke”, izjavila je Chen, koji radi u logistici.

Ona je kazala da je odluka o tome da li će se neko vjenčati ili ne individualna.

Chen je dodala da zna mnogo žena bez partnera koje rade IVF.

Zabrinuti zbog prvog pada broja stanovnika Kine u posljednjih šest decenija i njihovog brzog starenja, vladini politički savjetnici predložili su u martu da neudate i žene bez partnera mogu dobiti pristup zamrzavanju jajnih ćelija i tretmanu vantjelesne oplodnje, između ostalih usluga.

Kineski lideri nisu javno komentarisali preporuke.

Izvor: Agencije