Najveći evropski nuklearni reaktor počeo s radom u Finskoj

EPR je osmišljen kako bi ponovno pokrenuo evropsku nuklearnu industriju nakon černobilske katastrofe 1986. i hvalili su ga da nudi veću snagu i bolju sigurnost.

Olkiluoto 3 je najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Evropi, dok je ukrajinska elektrana Zaporožje najveća nuklearna elektrana (EPA)

Nekoliko sati nakon što je Njemačka završila svoju atomsku eru isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora, najveći pojedinačni reaktor u Evropi pušten je u redovni pogon u Finskoj, potvrdio je operater TVO.

Očekuje se da će Olkiluoto 3, koji sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativan “barem sljedećih 60 godina”, prema operateru TVO-u.

Njemačka je u međuvremenu službeno okončala desetljeća korištenja nuklearne energije isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora tokom vikenda.

Reaktor Isar 2 na jugoistoku zemlje, postrojenje Neckarwestheim na jugozapadu i Emsland na sjeverozapadu isključeni su iz električne mreže prije ponoći.

Najveća evropska ekonomija nastojala je ostaviti za sobom nuklearnu energiju od 2002, ali je postupno ukidanje ubrzala bivša kancelarka Angela Merkel 2011. godine nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima u Japanu.

U Finskoj je Evropski tlačni reaktor (EPR) u međuvremenu pušten u redovni pogon nekih 18 godina nakon početka izgradnje reaktora i 14 godina nakon što je prvobitno planirano da krene u komercijalnu proizvodnju, piše AFP.

Nakon što je prvi put postigao punu snagu u septembru prošle godine, trebao je ući u komercijalnu proizvodnju u decembru, ali je početak odgođen nekoliko puta tokom faze testiranja.

‘Glavni adut’

Izgradio ga je konzorcij Areva-Siemens na čelu s Francuzima, a reaktor je prvi put pokrenut u decembru 2021. i priključen na finsku elektroenergetsku mrežu u martu prošle godine.

“Probna proizvodnja je završena i počela je redovna proizvodnja električne energije”, rekli su iz TVO-a.

S proizvodnim kapacitetom od 1.600 megavata, Olkiluoto 3 je najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Evropi, dok je ukrajinska elektrana Zaporožje sa svojih šest reaktora najveća nuklearna elektrana.

Finska se nadala da će se oslanjati na novi reaktor za svoje potrebe za električnom energijom ranije ove zime, s obzirom na strah od nestašice energije nakon što je Rusija, glavni dobavljač Evrope, napala Ukrajinu i prekinula izvoz plina kao odgovor na zapadne sankcije.

Jarmo Tanhua, izvršni direktor TVO-a, u izjavi je nazvao “ekološki prihvatljivu proizvodnju električne energije” jednim od “glavnih aduta” Finske, prenijela je Hina.

Sigurnost i klima

EPR je osmišljen kako bi ponovno pokrenuo evropsku nuklearnu industriju nakon černobilske katastrofe 1986. i hvalili su ga da nudi veću snagu i bolju sigurnost.

Međutim, nekoliko projekata EPR-a imalo je kašnjenja i milijarde dolara prekoračenja troškova.

Krajem prošle godine, francuska državna energetska grupacija EDF morala je najaviti još šest mjeseci odgode za novi reaktor koji se gradi u Flamanvilleu na sjeverozapadu zemlje, odgađajući njegov predviđeni početak rada do sredine 2024. godine.

Hinkley Point u Britaniji i tvornica Taishan u Kini su, također, pretrpjeli zastoje u proizvodnji EPR-a, prekoračenja troškova i kašnjenja.

Dvije jedinice EPR-a u Kini već su ušle u komercijalnu proizvodnju, čineći Olkiluoto 3 trećim koji je pušten u rad u svijetu.

Odluka Njemačke da prekine korištenje nuklearne energije bila je popularna u zemlji sa snažnim protunuklearnim pokretom.

No, neki su kritikovali kako je ta odluka povećala ovisnost zemlje o uglju dok pokušava kontrolisati energetsku krizu uzrokovanom ratom u Ukrajini.

Markus Soeder, konzervativni premijer Bavarske, pozvao je saveznu vladu da dopusti njegovoj zemlji da nastavi koristiti nuklearnu energiju.

“Sve dok kriza ne završi i prijelaz na obnovljive izvore nije dovršen, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća”, rekao je Soeder za Bild.

Nuklearna tehnologija je, također, doživjela novu popularnost kao način smanjenja emisije ugljika, a švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg oštro je kritizirala njemački potez kao “grešku”, ako on znači sagorijevanje više uglja.

TVO je reaktor Olkiluoto 3 nazvao “najvećim finskim klimatskim činom”, dodajući da će “ubrzati kretanje prema ugljično neutralnom društvu”.

U Finskoj je anketa iz maja 2022. pokazala da 60 posto Finaca podržava nuklearnu energiju, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije