Snažan zemljotres pogodio BiH, epicentar kod Zenice

Specijalizirani centar EMSC objavio je da je potres bio magnitude 4,7 po Richteru, a epicentar mu je bio 13 kilometara sjeverno od Zenice.

(EMSC)

Snažan zemljotres pogodio je u subotu uvečer Bosnu i Hercegovinu.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavila je prvo da je bio magnitude 5,2 po Richteru, a potom je uslijedila korekcija na 4,7. Epicentar mu je bio 13 kilometara sjeverno od Zenice, na dubini od devet kilometara.

Prema svjedočanstvima na stranici EMSC-a podrhtavanje tla se osjetilo i u Zenici, Žepču, Vitezu, Travniku, Busovači, Kaknju, kao i u glavnom gradu Sarajevu te brojnim drugim bh. gradovima.

Potres se i širom Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije. Osjetio se u Osijeku, Požegi i Slavonskom Brodu, pišu hratski portali.

Odron kod tunela Vranduk, povrijeđena jedna osoba

Vatrogasci su imali samo jedan poziv i to zbog nestanka struje, dok Hitnu službu do sada niko nije kontaktirao, na osnovu čega se može zaključiti da zemljotres osim eventualno materijalne štete nije izazvao i povrede kod građana, piše Radio Zenit.

Materijalna šteta je nastala u centru Zenice kada je pao dimnjak sa kuće kod Kočevske džamije.

U Ministarstvu unutarnjih poslova ZDK su za Radio Zenit kazali kako je u mjestu Jelina kod Zenice, u blizini tunela Vranduk, došlo do većeg odrona te je tom prilikom došlo do obrušavanja na putnički automobil.

“Jedno lice je zadobilo povrede. U naselju Hece došlo je do oštećenja na kućama. I dalje prikupljamo informacije, te ćemo više znati tokom narednih sati”, rekli su iz MUP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije