Protivnik rata u Ukrajini dobio dozvolu za kandidaturu protiv Putina

Boris Nadeždin smatra se umjerenim opozicionim političarem i jednim od posljednjih domaćih kritičara Putinovog rata u Ukrajini koji još uvijek nije utišan.

Aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin je 8. decembra najavio učešće na predsjedničkim izborima u Rusiji naredne godine (Reuters)

Ruske vlasti dale su u četvrtak dozvolu opozicionom političaru Borisu Nadeždinu da nastavi svoju kampanju za predsjedničke izbore 2024. godine, nakon što je nekolicini kandidata suprotstavljenih Kremlju taj zahtjev odbijen.

Nadeždin, kojeg je za predsjedničkog kandidata predložila stranka Građanske inicijative, objavio je da mu je Centralna izborna komisija dozvolila da otvori bankovni račun za donacije za kampanju te da može početi prikupljati potpise za svoju kandidaturu.

Prije nego se službeno registira kao kandidat na izborima 17. marta, ovaj 60-godišnjak mora prvo u naredne tri sedmice prikupiti 100.000 potpisa koje komisija potom mora priznati kao autentične.

Posljednjih godina, ruska izborna komisija je u ovoj fazi redovno odbacivala kandidate ako su se smatrali prijetnjom dugovječnom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše dpa a prenosi Hina.

Novinarka nije dobila dozvolu da se kandidira

U subotu je Centralna izborna komisija Rusije odbila registrirati novinarku Ekaterinu Duncovu kao kandidatkinju na predstojećim predsjedničkim izborima, navodeći kao razlog “brojne greške” u dokumentima koje je predala u prilog svojoj kandidaturi.

Duncova je potvrdila na svom Telegram kanalu da je Vrhovni sud odbio njenu žalbu na odluku te dodala da će podržati Nadeždina.

Nadeždin, liberal i antiratni aktivist, izrazio je optimizam u vezi kandidature.

“Mi to možemo”, napisao je na društvenoj platformi Telegram.

Bivši zastupnik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Nadeždin se smatra umjerenim opozicionim političarem i jednim od posljednjih domaćih kritičara Putinovog rata u Ukrajini koji još uvijek nije utišan.

Aktualni predsjednik Vladimir Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer već više od 20 godina i nema ozbiljne konkurencije, trebao bi s lakoćom osvojiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima u martu, navode agencije.

Kremlj ukazuje na ankete koje 71-godišnjem Putinu daju podršku od otprilike 80 posto i tvrdi da većina Rusa podržava “specijalnu vojnu operaciju” Moskve u Ukrajini.

Nakon što je uveo promjenu ustava, Putin će se još moći kandidirati na izborima 2030. godine.

Predsjednički mandat u Rusiji traje šest godina.

Izvor: Agencije