Turska je pogodila 71 metu u Iraku i Siriji u znak odmazde za smrt vojnika

Dvanaest turskih vojnika ubijeno je tokom borbi sa PKK u sjevernom Iraku.

Turske snage sigurnosti izvele su zračne operacije na 71 metu u sjevernom Iraku i Siriji (EPA)

Turska je pogodila 71 metu koja je navodno povezana s kurdskim grupama u Siriji i sjevernom Iraku tokom zračnih napada pokrenutih ove sedmice u znak odmazde za smrt 12 turskih vojnika u Iraku, rekao je ministar odbrane Yasar Guler.

Neutralisano 59 terorista PKK

U video poruci objavljenoj na platformi X, Guler je u srijedu izjavio da je najmanje 59 kurdskih boraca “neutralizirano” u napadima. Ankara koristi taj izraz koji se odnosi na ubijene ili zarobljene borce zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Dvanaest turskih vojnika ubijeno je tokom borbi sa PKK u sjevernom Iraku, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane, što je Tursku navelo da izvrši brojne zračne napade i operacije u regionu.

“Naš bol je veliki, ali naša odlučnost je potpuna”, rekao je Guler.

“Osvetili smo smrt naše dragocjene djece i to ćemo činiti i dalje”, dodao je.

Vojne operacije su intenzivirane u proteklih 36 sati, rekao je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, obećavajući da će osvetiti “njihove mučenike”.

Turski zvaničnici rekli su da su u petak borci povezani sa PKK pokušali da se infiltriraju u tursku bazu u poluautonomnoj kurdskoj regiji na sjeveru Iraka. U vatrenom obračunu koji je uslijedio ubijeno je šest turskih vojnika. Sljedećeg dana u sukobima sa kurdskim borcima ubijeno je još šest turskih vojnika.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima rekao je da je najmanje osam civila ubijeno u zračnim napadima na sjeveroistoku Sirije u ponedjeljak.

Turska insistira da vodi računa da izbjegne civilne žrtve i nanošenje štete kulturnom naslijeđu.

PKK, koja održava baze u sjevernom Iraku, predvodila je decenijama dugu pobunu protiv turske države, a Ankara, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju je terorističkom organizacijom.

Više od 40 hiljada žrtava

Više od 40.000 ljudi ubijeno je od početka sukoba 1984. godine. Međutim, Turska i SAD se ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile savezničke s Washingtonom u borbi protiv grupe ISIS-a u Siriji.

Turska smatra PKK prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, koja kontrolira područja u sjevernoj Siriji i ima vojne baze na sjeveru Iraka u pokušaju da potisne navodne PKK i povezane grupe sa svoje granice.

Izvor: Al Jazeera i agencije