Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda u Sjevernoj Makedoniji ostaju zamrznute

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da do kraja januara 2024. produži važenje odluka o zamrzavanju cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Zamrznuta je, između ostalog, cijena pšeničnog brašna - tip 400 i 500, bijelog i polubijelog hljeba i određenih pekarskih proizvoda (Reuters)

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da do kraja januara 2024. produži važenje odluka o zamrzavanju cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Kako se navodi u saopštenju vlade Dimitra Kovačevskog, ograničenje cijena više prehrambenih proizvoda u trgovini na malo koje važi do 31. decembra ove godine, produžava se do 31. januara naredne godine, prenosi Beta.

Riječ je o bijeloj riži, pšeničnom brašnu – tip 400 i 500, bijelom i polubijelom hljebu i određenim pekarskim proizvodima, određenim vrstama keksa, napolitanki, tjestenina, mesu i mesnim prerađevinama, jogurtu i mliječnim proizvodima i svježim kokošijim jajima.

Interes potrošača

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije do 31. januara, umjesto do 31. decembra, ostaju zamrznute i ranije utvrđene cijene mineralne negazirane i gazirane vode, pojedinih vrsta gaziranih i gaziranih pića i piva.

“Današnja odluka je u interesu potrošača zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika”, piše u saopštenju.

Vlada Sjeverne Makedonije je 19. septembra odlučila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mliječne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 posto u odnosu na cijenu koju su imali 1. augusta i da moraju da se prodaju po toj cijeni, a nekoliko dana kasnije spisku su dodati svijetlo pivo, negazirana voda i sokovi.

Važenje tih odluka o snižavanju i zamrzavanju cijena određenih prehrambenih proizvoda i pića je 27. oktobra produženo do kraja ove godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada