Aktivistica osuđena zbog gađanja murala Ratka Mladića u Beogradu

Prekršajni apelacioni sud u Beogradu donio je pravosnažnu presudu po kojoj Aida Ćorović mora platiti nešto više od 850 eura.

Muškarci koji su se predstavili kao policajci privode Aidu Ćorović u Beogradu, Srbija, 9. novembra 2021. (EPA)

Aktivistica za ljudska prava Aida Ćorović pravosnažno je osuđena zbog gađanja jajima zida s muralom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu.

Prekršajni apelacioni sud donio je pravosnažnu presudu po kojoj Aida Ćorović mora platiti nešto više od 850 eura nakon što je jajima gađala zid u Beogradu na kojem je iscrtan mural generalu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), osuđenom na doživotnu zatvorsku kaznu za najteže ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Presuda ne spominje Mladića

U presudi je navedeno da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, ali se ne navodi da je gađala mural s likom nekadašnjeg komandanta VRS-a, već samo da je “gađala zid”.

Aktivistica kaže da je spremna, umjesto plaćanja novčane kazne, otići u zatvor na tri mjeseca, zato što je, kako kaže, svojim aktom samo štitila zakon i borila se protiv rehabilitacije ratnih zločinaca.

“Ja sam gađala vrlo određeni prikaz, određenog, osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Dakle, nije bilo slučajno, taj dan nije bio slučajan. To se nigde u presudi ne pominje”, rekla je Ćorović Al Jazeeri.

“Ja nisam za to da kaznu platim… stojim i dalje pri toj odluci. I naravno ostaje da se sa svojim advokatom dalje vidim i da se dogovorimo. Ja mislim da država ovo što radi i pravosuđe ovako u blatu u kome se valja zajedno sa vlastima, ide na to da zaplaši ljude poput mene”.

Kampanja protiv murala Mladiću u centru Beograda organizirana je prije dvije godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije