Najbliži prilaz asteroida Zemlji: Planeta nije ugrožena

Asteroid veličine kamiona proći će pored Zemlje na deset puta bližoj udaljenosti od komunikacijskih satelita, tvrdi NASA.

Dijagram NASA-e pokazuje očekivanu putanju asteroida (crvena boja) (NASA)

Očekuje se da će asteroid veličine kamiona proći pored Zemlje u jednom od najbližih ikad zabilježenih prilazaka nekog objekta našoj planeti, kažu naučnici.

Američka svemirska agencija – NASA objavila je da će nedavno otkriveni asteroid letjeti oko 3.600 kilometara iznad vrha Južne Amerike.

Očekuje se da će asteroid, nazvan 2023 BU, prići Zemlji oko deset puta bliže od komunikacijskih satelita koji kruže oko planete.

Test preusmjeravanja asteroida

No, naučnici insistiraju na tome da nema šanse da će asteroid udariti u Zemlju.

NASA je to utvrdila zahvaljujući svom sistemu za procjenu opasnosti od udara Scout.

“Uprkos veoma malom broju posmatranja, [Scout] je ipak mogao predvidjeti da će se asteroid prilično približiti Zemlji”, rekao je NASA-in Davide Farnocchia, inženjer koji je pomogao u stvaranju Scouta.

“Zapravo, ovo je jedan od najbližih pristupa poznatog objekta blizu Zemlje ikada zabilježenih.”

Objava u četvrtak došla je nekoliko mjeseci nakon što je NASA u oktobru uspješno testirala sistem koji je trebao promijeniti putanju asteroida koji bi mogli biti na putu sudara sa Zemljom.

Asteroid koji će proći Zemlju u četvrtak nije bio predmet tog programa, poznatog kao Test preusmjeravanja asteroida (DART).

Metod planetarne odbrane

Tokom tog testa, udarna glava veličine frižidera udarila je u asteroid, koji je promijenio putanju, što je agencija okarakterizirala kao obećavajući metod planetarne odbrane.

Sadašnji asteroid 2023 BU otkriven je u subotu.

Naučnici su dodali da bi, čak i da priđe bliže nego što se očekuje, veći dio asteroida izgorio nakon ulaska u atmosferu.

Izvor: Al Jazeera i agencije