Elon Musk najavio kupovinu Manchester Uniteda, pa se demantirao

To je dugoročna šala na Twitteru, ne kupujem nikakve sportske timove, pojasnio je najbogatiji čovjek na svijetu.

Trostruki prvak Evrope proživljava krizu na terenu, zbog koje gnjevni navijači pozivaju na promjenu vlasništva (Getty Images)

Najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk na Twitteru je napisao da kupuje slavni engleski fudbalski klub Manchester United ali poslije je, nakon mnogih reakcija, napisao da se šalio.

Musk ima dug historijat nekonvencionalnih i diskutabilnih poruka na Twitteru, tako da u prvi tren nije bilo jasno da li Musk zaista želi pokušati krenuti u stvaranje dogovora prema kojem bi preuzeo jedan od najslavnijih klubova u svjetskom fudbalu, koji proživljava krizu na terenu, zbog koje gnjevni navijači pozivaju na promjenu vlasništva.

Musk je prvo na Twitteru napisao: „Da budemo jasni, podržavam lijevu polovinu Republikanske i desnu polovinu Demokratske partije!“, nakon čega je uslijedio nastavak u kojem je spomenuo kupovinu Manchester Uniteda.

Komentar prvog čovjeka proizođača električnih automobila Tesla, došao je u periodu u kojem United, prvak Engleske rekordna 20 puta, proživljava otvaranje sezone iz noćne more.

Jedan od najpoznatijih i klubova sa najviše navijača na svijetu, prikovan je za dno engleske Premier lige nakon što je izgubio prve dvije utakmice, nakon što se u protekla dva mjeseca mučio da izvrši pristojnu rekonstrukciju ekipe koja je prošle sezone igrala slabo.

U New Yorku, vrijednost akcija Manchester Uniteda u proteklih 12 mjeseci pala je za 24 posto, oborivši vrijednost kluba na svega nešto više od dvije milijarde dolara.

Manchester United, koji je pod kontrolom američke porodice Glazer, nije komentirao Muskovu objavu.

Zahtjevi navijača i stručnjaka za promjenom vlasništva nad trostrukim evropskim šampionom, pojačavaju se usred sve dužeg niza bez osvajanja značajnih trofeja, piše Reuters.

Treći najvrijedniji klub na svijetu

U godišnjem poretku iz ove godine, Manchester United je, sa ogromnom globalnom navijačkom bazom, treći najvrijedniji klub na svijetu (4,6 milijardi dolara), a ispred su samo španski giganti Real Madrid i Barcelona.

Britanski Daily Mirror je prošle godine objavio da Glazerovi, koji su se u procesu kupovine kluba 2005. za 957 miliona dolara suočili sa velikim otporom navijača, spremni prodati klub, ali samo u slučaju da im neko ponudi 4,85 milijardi dolara.

Nezadovoljstvo među navijačima pojačano je zbog manjka ambicije Glazerovih da u klub dovedu vrhunske fudbalere, nakon što je klub prošle sezone završio na šestom mjestu engleske lige, dok je njihov gradski rival Manchester City slavio drugi uzastopni naslov prvaka Engleske.

Musk ima običaj postavljati neobične komentare na Twitteru, pa je ponekad teško reći da li je ozbiljan ili se radi samo o šali. Ovoga puta, kako je sam odgovorio na pitanje jednog od korisnika, šalio se.

“Ne, ovo je dugoročna šala na Twitteru. Ne kupujem nikakve sportske timove”, objavio je Musk na pitanje korisnika je li ozbiljan u kupovini kluba.

“Iako, da kupujem neku momčad, to bi bio ManU,” dodao je, “oni su bili moj omiljeni tim kada sam bio klinac.”

Forbes Muskovo bogatstvo procjenjuje na 270 milijardi dolara.

Izvor: Agencije