Orban za kandidatski status za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i BiH

Mađarski premijer poziva na davanje kandidatskog statusa Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i BiH.

Orban i nekoliko drugih čelnika država pozvali su da se status kandidata dodijeli i Gruziji i Bosni i Hercegovini (EPA)

Premijer Viktor Orban prisustvovao je video konferenciji uoči dvodnevnog samita Evropske unije koji će se održati u četvrtak i petak te je pozvao da se kandidatski status dodijeli nekoliko evropskih zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina, objavio je njegov ured.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog vijeća, Charlesom Michelom i premijerima Belgije, Bugarske, Estonije, Luksemburga i Malte, Orban se složio s prijedlogom EU-a da se zagarantuje kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, rekao je Bartalan Havas, prenijela je Hina, pozivajući se na mađarsku agenciju MTI.

‘Ohrabrenje za proevropske snage’

Istodobno, Orban i nekoliko drugih čelnika država pozvali su da se isti status dodijeli i Gruziji i Bosni i Hercegovini, rekao je premijerov voditelj za odnose s javnošću.

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fafon najavila je da će danas u Luksemburgu predstaviti plan njene zemlje za davanje statusa kandidata u BiH.

Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proevropske snage, naveo je prošle sedmice u pismu predsjedniku Evropskoga vijeća Charlesu Michelu slovenski predsjednik Borut Pahor.

 

Izvor: Agencije