Slovenija: Uvjerljiva pobjeda Pokreta sloboda Roberta Goloba

Stranka Roberta Goloba osvojila je 35,54 posto glasova i 41 zastupnički mandat, što do sada nije uspjelo nijednoj drugoj u historiji slovenske demokratije.

Menadžer Robert Golob će moći brzo sastaviti novu vladu, s još samo jednom ili dvije stranke (Reuters)

Menadžer Robert Golob je sa svojom strankom Pokret sloboda uvjerljivi pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji i moći će brzo sastaviti novu vladu s još samo jednom ili dvije stranke, pokazuju službeni rezultati nakon više od 99,7 posto prebrojenih glasova.

Zastupnike u novom sastavu Državnog zbora (parlamenta), koji ima 90 članova, pri čemu ih se 88 bira sa lista političkih stranaka, a dvoje sa lista dviju nacionalnih manjina, dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od 4,0 posto.

Golobova stranka osvojila je 35,54 posto glasova i 41 zastupnički mandat, što do sada nije uspjelo nijednoj drugoj u historiji slovenske demokratije, prenosi Hina.

Janez Janša priznao poraz

To je odraz okupljanja birača na ljevici, koji su se protivili politici aktuelne desne Vlade Janeza Janše i “taktičnog” glasanja birača manjih stranaka sa lijevog centra.

Drugi najveći broj glasova na nedjeljnim izborima pripao je Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) premijera Janše, koji je već priznao poraz.

Njegova stranka osvojila je 23,53 posto glasova i 27 zastupničkih mandata, jedan više u odnosu na izbore 2018. godine.

Na trećem mjestu po izbornom rezultatu je dremokršćanska Nova Slovenija (NSI), koja je članica aktuelne Vlade, a čiji je predsjednik Matej Tonin najavio da će ubuduće predstavljati konstruktivnu opoziciju.

Stranka Socijalnih demokrata (SD), koju vodi Tanja Fajon, sa osvojenih 6,65 posto glasova, što je nešto slabije u podnosu na rezultat prije četiri godine, osvaja sedam zastupničkih mandata.

Manjinski zastupnici uz Goloba

SD će u novoj će vladi biti glavni partner Golobu kao premijeru, kojeg bi, po političkoj tradiciji, mogla podržati i dvojica manjinskih zastupnika iz reda mađarske i italijanske zajednice.

Stranka Ljevica, koju vodi Luka Mesec, osvojila je sa 4,38 posto glasova pet zastupničkih mjesta, nešto manje od očekivanog prema predizbornim anketama.

S njom u vladi Golob dobija još uvjerljiviju većinu, ali postoje mišljenja nekih analitičara da bi to mogao izbjeći ako odluči sastaviti “vladu nacionalnog jedinstva”, s obzirom na moguće pogoršanje društvene situacije ako se kriza u Evropi zbog rata u Ukrajini nastavi i produži te, umjesto Ljevice, u vladu uključi Novu Sloveniju (NSI), što je manje vjerovatno, navode slovenski analitičari.

Izvor: Agencije