Borrell: Nove mjere EU-a, obratiti pažnju na zemlje Zapadnog Balkana

Prvi put u historiji novcem iz EU fonda finansira se nabavka ubojitog oružja za treću zemlju.

Borel: Moramo da budemo obazrivi kada je riječ o Zapadnom Balkanu (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije, Josep Borrell, rekao je da je Vijeće EU-a večeras podržalo usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatstiki angažman u cilju izolacije Rusije, mjere podrške Ukrajini i regiji i borbu protiv dezinformacija.

Borrell je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susjedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

”Moramo da budemo obazrivi kada je riječ o Zapadnom Balkanu i da obratimo pažnju šta se dešava sa pozicijama i usaglašavanjima zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU sa našom spoljnom politikom”, rekao je Borrell, prenosi Tanjug.

Zeleno svjetlo za nove sankcije

On je nakon vanrednog sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a, poručio da su ministri dali svoje ”zeleno svjetlo” za niz novih mjera koje bi trebalo da na snagu stupe od ponedjeljka.

”Odlučili smo da iskoristimo naše mogućnosti da osiguramo ubojito oružje ukrajinskoj vojsci u vrijednosti od 450 miliona eura plus 50 miliona za gorivo, zaštitnu opremu. Sve to će biti finansirano kroz Evropski instrument za mir i Međuvladin fond”, rekao je Borrell.

On je rekao da je ovo prvi put u historiji EU-a da se iz EU fonda finansira nabavka ubojitog oružja za treću zemlju i dodaje da će Poljska biti logistički centar za transfer oružja i druge pomoći Ukrajini.

Josep Borrell navodi da su se EU ministri dogovorili i da prošire listu sankcionisanih osoba i entiteta uključujući ruske oligarhe i biznismene, političke figure koji imaju ”ključnu ulogu u Putinovom sistemu”, kao i one koji šire propagandu i vojne zvaničnike.

”Odlučili smo da zatvorimo evropski zračni prostor za ruske letjelice. Nijedna ruska letjelica neće moći da sleti ili uzleti sa EU aerodroma”, rekao je Borrell.

Oni koji su podržali rat moraju platiti cijenu

On je dodao da je Vijeće EU-a dalo punu podršku predloženim mjerama za sankcionisanje ekonomskog sektora Rusije, uključujući isključivanje najvažnjih ruskih banaka iz globalnog sistema transkacija Swift i zamrzavanje rezervi ruske Centralne banke koja se nalaze u bankama zemalja G7.

”Poruka je jasna, Rusi koji su osigurali invaziju na Ukrajinu moraju da plate visoku cijenu za ove akcije”, kazao je Borrell.

Šef diplomatije EU-a rekao je i da EU vodi intenzivne dilomatske napore u cilju ”izolacije Rusije u međunarodnim i regionalnim organizacijama”.

Borrell navodi da je EU zabrinuta za humanitarnu dimenziju ukrajinske krize i poziva na pomoć kako narodu u Ukrajini tako i okolnim zemljama koje primaju izbjeglice iz Ukrajine.

U cilju borbe protiv dezinformacija, Vijeće EU-a je večeras odlučio da u EU zabrani emitovanje ruskim državnim medijima Russia Today i Sputnjiku uz ocenu da su u pitanju ”šampioni manipulacije informacijama”.

Izvor: Agencije