SP 2022: Uspon Katara od malog tima do kontinentalnog prvaka

Azijski prvak iz 2019. bit će prva reprentacija koja je debitovala na SP-u zbog činjenice da je njegov domaćin.

Najveći uspjeh selekcija Katara ostvarila je 2019. godine, kada je postala prvak Azije (Al Jazeera)

Katar će 20. novembra ispisati novu stranicu historije, kada će postati prva zemlja čija je fudbalska reprezentacija debitirala na Svjetskom prvenstvu zbog činjenice da je njegov domaćin.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) u decembru 2010. je objavila da će domaćin SP-a 2022. biti Katar, što je izazvalo interesovanje ljubitelja fudbala za malu zaljevsku državu.

No, Katar je fudbal prigrlio mnogo prije toga.

Katarska fudbalska asocijacija (QFA) osnovana je 1960, a članica FIFA-e postala je tri godine poslije. Nakon što je prve dvije decenije trpjela poraze u većini međunarodnih utakmica, selekcija Katara se prvi put izdigla na Zaljevskom kupu 1984, na kojem je došla do finala, gdje je nakon izvođenja penala poražena od Iraka.

Podvig na Azijskom kupu

Katarski tim uspon je doživio 1990-tih godina prošlog stoljeća.

Godine 1992, Katar je prvi put osvojio Zaljevski kup i kvalificirao se za Olimpijske igre.

Iako nikada ranije nije nastupio na SP-u, Katar je nekoliko puta bio na rubu da se kvalificira na svjetsku smotru.

Bili su u borbi za mjesto na SP-u 1990, ali su u trećoj rundi kvalifikacija bili treći, dok im je mjesto u Francuskoj 1998. izmaklo porazom u posljednjem susretu play-offa protiv Saudijske Arabije.

Katarski napredak na regionalnom i kontinentalnom nivou nastavljen je 2000-tih, u kojima su se dočepali zlatne medalje na Azijskim igrama, čiji su bili domaćin.

Uspon na međunarodno planu Kataranima je dao nadu da njihov tim uz faktor domaćeg terena, može proći grupnu fazu (Al Jazeera)

Najveći uspjeh Katar je napravio 2019. godine, u kojoj je prvi put osvojio Kup Azije. Na turniru igranom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, UAE je dobio sva tri susreta grupne faze, uz 10 postignutih golova. U osmini finala prošli su Irak, u četvrtfinalu nadigrali Južnu Koreju, a u polufinalu pregazili UAE.

U finalnom susretu, na putu do kontinentalnog naslova pao je i Japan. Bilo je 3:1, a to je bio jedini pogodak koji su Katarani primili tokom turnira, a postigli su ih čak 19.

Ekipi je u domovini priređen herojski doček, koji je podigao očekivanja navijača za SP.

Najbolji ikada plasman na FIFA-inoj listi

Nakon toga, rezultati katarskog tima su varirali. Na Kopa Americi 2019, na koju su pozvani, izgubili su tri meča, a u jednom su remizirali.

Prošle godine, Katar je bio 48. na FIFA-inoj listi najboljih selekcija, što mu je najbolji ikada plasman.

Ovaj uspon na međunarodno planu Kataranima je dao nadu da njihov tim uz faktor domaćeg terena, može proći grupnu fazu.

Šampionskoj ekipi Katara je 2019. u domovini priređen herojski doček (Al Jazeera)

Selektor Felix Sanchez naglašava da će podrška navijača biti od velike važnosti u utakmicama protiv Ekvadora (20. novembra), Senegala (25. novembra) i Holandije (29. novembra).

„Podrška navijača pomoći će Kataru tokom SP-a i gurnuti igrače do njihovog maksimuma“, kaže.

Izvor: Al Jazeera