Vučić ne vjeruje u susret s Kurtijem u Parizu

Premijer Kosova doputovao je u Pariz na Mirovni forum, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a tamo će biti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (desno) predsjednica Kosova Vjosa Osmani (lijevo) i premijer Kosova Albin Kurti (u sredini) ispred Jelisejske palate uoči Mirovnog foruma u Parizu koji počinje 11. novembra 2022. (EPA)

Predsjednik Srbije rekao je da se najvjerojatnije neće sastati s premijerom Kosova u petak u Parizu, nakon što je Albin Kurti najavio mogućnost trilateralnog sastanka sa Aleksandrom Vučićem, u poruci koju je objavio na društvenoj mreži Facebook.

Kurti je najavio da sutra rano ujutro u Parizu učestvuje na Mirovnom forumu, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Pored posla i večere tokom ovog prestižnog foruma, možda će doći i do trilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije, koji je također tamo pozvan. Sa sobom ću imati svoj šestočlani tim iz kabineta”, naveo je Kurti, no srbijanski je predsjednik rekao da ne vjeruje da će doći do tog sastanka.

Spor oko registarskih tablica

Iako su Sjedinjene Američke Države i EU uputili zahtjev za produženje roka za primjenu novog režima registarskih tablica na deset mjeseci, zbog postojanja opasnosti od eskalacije sigurnosne situacije na sjeveru Kosova, Vlada Kosova je 1. novembra počela sa primjenom svoje odluke, što je dodatno zateglo odnose Beograda i Prištine.

Odluka se odnosi na postepeno sankcionisanje vlasnika vozila koji nisu preregistrovali tablice sa oznakom kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Vlada Kosova je 1. novembra počela sa postepenim sankcionisanjem vlasnika vozila koji nisu preregistrovali tablice sa oznakom kosovskih gradova.

Policajci sa sjevera Kosova gdje većinom žive Srbi odbili su da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana, a potom je uslijedio i njihov izlazak iz institucija Kosova. Svi predstavnici Srba na sjeveru Kosova povukli su se u subotu iz Skupštine i Vlade Kosova, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

U video i tekstualnoj poruci od četvrtka, premijer Kosova je kazao da je voljan i spreman i uvijek zainteresovan za dijalog za dogovor, za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, uz međusobno priznavanje u centru.

“Imamo dva prijedloga na stolu: moj za opšti okvir sporazuma predstavljenog na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-njemački prijedlog koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koju su predstavili emisari Jens Plotner i Emmanuel Bonne. Principijelan dijalog sa drugima, vladavina prava podjednako za sve, mir i sigurnost na cijeloj teritoriji, idu zajedno”, poručio je Kurti.

Izvor: Agencije