S Jeffom Bezosom u svemir leti 82-godišnja žena

Wally Funk je među ženama iz programa ‘Mercury 13’ koje su šezdesetih godina prošlog stoljeća prošle obuku za astronaute, ali nikada nisu letjele u svemir zbog spola.

Wally Funk će, u 82. godini postati najstarija osoba koja je poletjela u svemir (Reuters)

Svemirska kompanija Blue Origin Jeffa Bezosa izabrala je 82-godišnju ženu pilota, kojoj je prije mnogo desetljeća uskraćena mogućnost da postane pilot zbog njenog pola, da leti s njim u svemir 20. jula.

Kompanija je saopćila da će Wally Funk biti počasni gost u raketi “New Shepard” tokom 10-minutnog leta, prenosi Tanjug, pozivajući se na ABC News.

Wally Funk je među ženama iz programa “Mercury 13”, koje su šezdesetih godina prošlog stoljeća prošle obuku za astronaute, ali nikada nisu letjele u svemir jer su bile žene.

Najstarija osoba koja leti u svemir

Wally Funk će, u 82. godini, postati najstarija osoba koja je poletjela u svemir, čime će nadmašiti Johna Glenna, koji je u 77. godini postavio rekord kada je letio u svemirskom šatlu “Discovery” 1998. godine.

Ona će, uz Bezosa, njegovog brata Marka i pobjednika dobrotvorne aukcije u kojoj je prodata karta za ovaj let, biti prvi putnik u svemirskoj letjelici “New Shepard”.

Kompanija Blue Origin prodala je na aukciji sredinom juna za 28 miliona dolara jedno mjesto u raketi za prvi let u svemir s Bezosom, a ime pobjednika još nije saopćeno.

Let na visini iznad 100 kilometara

Sistem svemirske letjelice “New Shepard”, odnosno raketa koja nosi kapsulu do ivice svemira, izvela je do sada više od 10 uspješnih probnih letova bez putnika.

Raketa i kapsula su dizajnirane tako da mogu prevesti šest putnika na visinu iznad 100 kilometara.

Datum 20. juli poklapa se s obilježavanjem 52. godišnjice od slijetanja misije “Apolo 11” na površinu Mjeseca.

Izvor: Agencije