WHO preporučio vakcinu protiv malarije za afričku djecu

Vakcina je poklon svijetu, no njegova vrijednost će se najviše osjetiti u Africi, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO preporučuje RTS,S ili Mosquirix, vakcinu koju je razvila britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (AP)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da bi jedinu odobrenu vakcinu protiv malarije trebalo davati afričkoj djeci, što potencijalno znači veliki napredak protiv bolesti koja ubija stotine hiljada ljudi godišnje.

WHO preporučuje RTS,S ili Mosquirix, vakcinu koju je razvila britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Od 2019. godine 2,3 miliona doza Mosquirixa date su novorođenčadi u Gani, Keniji i Malawiju, u opsežnom pilot programu kojim je upravljao WHO.

Većina onih koje bolest ubije imaju manje od pet godina.

Program je slijedio desetljeće kliničkih testiranja u sedam afričkih zemalja.

“Ovu vakcinu su afrički naučnici proizveli u Africi i jako smo ponosni”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Vakcina je poklon svijetu, no njegova vrijednost će se najviše osjetiti u Africi.”

Malarija u Africi smrtonosnija nego COVID-19

Malarija je daleko smrtonosnija od COVID-19 u Africi.

Usmrtila je 386.000 Afrikanaca 2019. godine, prema procjenama WHO-a, u poređenju sa 212.000 potvrđenih smrti od COVID-19 u posljednjih 18 mjeseci.

WHO kaže da se 94 posto slučajeva malarije i smrtnosti događa u Africi, kontinentu koji broji 1,3 milijarde ljudi.

Bolest koju je moguće spriječiti uzrokuju paraziti koji se prenose ugrizima zaraženih komaraca; simptomi uključuju groznicu, povraćanje i nemoć.

Podršku vakcini Mosquirix zajednički su u Ženevi objavili viša savjetodavna tijela WHO-a za malariju i imunizaciju, Savjetodavna grupna za malariju i Strateška savjetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju.

Koristi veće od rizika

Učinkovitost vakcine u sprečavanju težih slučajeva malarije kod djece je samo oko 30 posto, no to je jedina odobrena vakcina.

Regulator za lijekove Evopske unije odobrio je vakcinu 2015. godine, rekavši da su njegove koristi veće od rizika.

Krajem 2015. godine panel WHO-ovih stručnjaka pozvao je na pilot program u pet afričkih zemalja kako bi se donijela odluka o širem korištenju vakcine.

U srijedu, gotovo šest godina kasnije i dvije godine nakon početka pilota, WHO-ovi paneli preporučili su da se vakcina koristi kod djece širom afričkih nacija gdje je malarija endemična, uz druga odobrena sredstva sprečavanja malarije poput mreža za krevet i sprejeva.

WHO je 2019. godine rekao da je borba protiv malarije u zastoju.

No, u srijedu je rekao da uzimanje vakcine kao dodatnog sredstva protiv bolesti može spasiti desetke hiljada života svake godine.

Izvor: Agencije